Zločini

Dobra saradnja MUP-a ZDK i njemačke policije

Dobra saradnja MUP-a ZDK i njemačke policije- Dana 31.03.2016. godine, njemački mediji su prenijeli informaciju da je policija u Dortmundu uhapsila grupu provalnika iz BiH, tačnije iz Zenice, koja se sumnjiči za izvršenje preko 250 teških krađa. U komentarima novinara i izjavama policijskih dužnosnika se detaljno opisuje način izvršenja provala u kuće i stanove, te se ističe velika materijalna šteta, odnosno vrijednost opljačkane imovine i predmeta.

U svim tekstovima koje su objavili njemački mediji, a kasnije preuzeli i objavili svi mediji u Bosni i Herecegovini, navode se negativni komentari vezano za saradnju sa policijom u Zeničko-dobojskom kantonu.

Svjesni netačnosti objavljenih navoda, kao i štete koja nam je nanesena istim, našim saopćenjem smo reagovali, ukazujući na veliki broj operativnih podataka koje smo dostavili njemačkoj policiji, te smo naglasili da ćemo tražiti i službeno očitovanje nadležnih o navedenom.

Od strane Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu smo obavješteni da su naše reagovanje proslijedili Policijskoj direkciji u Dortmundu, radi njihovog očitovanja.
U dostavljenom odgovoru Policijske direkcije u Dortmundu je posebno naglašeno da se negativne medijske izjave o “nekooperativnosti” i “lošoj saradnji” ni na koji način ne dovode u vezu sa lokalnom istragom ili sa objavom na konferenciji za novinare, održanoj dana 29.03.2016. godine.
Takođe je naglašeno da su pojedini rezultati istrage, kroz mišljenja i komentare novinara i urednika portala, dodani i pogrešno komentarisani, zbog čega je Policijska direkcija Dortmund zatražila pojašnjenja urednika pojedinih portala.

Kako je zaključeno u odgovoru Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, ponovo se naglašava činjenica da su netačni navodi o umješanosti pojedinih pripadnika zeničke policije u nezakonite aktivnosti grupe provalnika, te da ne postoji nijedna negativna primjedba službenika Policijske direkcije u Dortmundu o nekooperativnom ponašanju ili neažurnim odgovorima bosanskih vlasti. Takođe je istaknuto da se nadaju nastavku dobre i konstruktivne saradnje sa policijom Zeničko-dobojskog kantona.
Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem