Info

Do 2020. zatvaranje kolektivnih centara u BiH

Do 2020. zatvaranje kolektivnih centara u BiH
Do 2020. zatvaranje kolektivnih centara u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do 2020. zatvaranje kolektivnih centara u BiH- Do 2020. godine planirano je zatvaranje svih kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini, poručeno je nakon sjednice Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Članovi Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine analizirali su danas rezultate programa obnove i povratka od 2004. do 2015. godine.

Razmatrala se i informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju iz kreditnih sredstava – OPEC-a, Saudijskog fonda te Razvojne banke Vijeća Evrope – kojim se finanira program zatvaranja kolektivnih centara u BiH.

Govoreno je i o budućim aktivnostima kroz analizu Izvještaja o rezultatima javnih poziva općinama i gradovima u BiH za projekte elektrifikacije povratničkih domova te obnovi i izgradnji komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH izjavila je da je posebnu pažnju posvetila projektima elektrifikacije koja je usko vezana za održivi povratak.

Kako je kazala, dobili su podršku podršku komisije da se ulogu u ovim poslovima mora staviti na nadležne elektroprivrede u BiH jer teret rješavanja pitanja elektrifikacije povratničkih naselje ne može samo pasti na državne organe.

“Za 675.000 KM javilo se 46 općina, iz FBiH 26, RS-a 20 i kandidirano je 1.785 objekata ili 350 mikrolokacija koje nisu pokrivene električnom energijom. To nije ukupan broj lokacija koje nemaju električnu energiju, ali sadašnjim tempom ne bi mogli udovoljiti ovim zahtjevima ni za narednih deset do 15 godina”, istakla je Borovac.

Prema njenim riječima, nije dopustivo da u 21. vijeku pričamo o elektrifikaciju.

“Zadatak je da se pokrene ovo pitanje, dostave spiskovi i evidencije te utvrdimo pravo stanje i počnemo rješavanje ovo pitanje. Predloženo je da se 2018. godina proglasi godinom u kojoj će se završiti broj objekata. Postoje naselja u kojima se živi po deset godina, ali nemaju struju. Jedan od primjera je u Ustikolini gdje je takav slučaj”, pojasnila je Borovac.

Cilj je, naglasila je, u ovoj godini sravniti evidencije i projekte i da do kraja godino izađu sa tačnim podacima šta to sve povratnicima u BiH u skladu sa Anksom 7 nedostaje i da tu odgovornost podijele na institucije.

Ministar za raselje osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić kazao je da su zatražili podršku Komisije kako bi u okviru OPEK fonda za međunarodni razvoj proširilo projektno područje i obuhvatilo novi broj korisnika.

“Danas smo proširili područje na Foču, Kalinovik, Novo Goražde, Gacko, Sokolac i Višegrad. U okviru tih općina ćemo uraditi novih 15 stambenih objekata. Na taj način ćemo još jedan broj korisnika koji su čekali na obnovu riješiti u 2017. godini”, istakao je Ramić.

Govorio je i o zatvaranju kolektivnih centara u BiH kazavši da je rok 2020. godina.

“Plan je da do 2020. godine zatvorimo sve kolektivne centre na području BiH”, poručio je Ramić navodeći da je riječ o 93 kolektivna centra.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš govoreći o broju kolektivnih centara u RS-u kazao je da oni i danas imaju 151 korisnika u devet gradova i općina.

“Najveći broj naših korisnika je u Doboju i vjerujem da ove godine konačno počinjemo i izgradnju. Naša procjena je da ćemo u drugom i trećem mjesecu imati javnu nabavku, a u petom i šestom početi 153 stambene jedinice u tom naselju za rješavanje tih korisnika”, poručio je Čordaš.

Najavio je da u februaru konačno u Derventi počinju raditi adaptaciju stare bolnice koja će biti upravo za korisnike gerijatrijska ustanova.

Predsjedavajući Komisije Mato Jozić izjavio je da su na današnjem sastanku zaključili da je u prošloj godini Komisija za raseljene i izbjegle riješila određene poteškoće i probleme sa kojima su se do sada suočavali.

“Raspisali smo i odluku o utrošku sredstava za 2015. i 2016. Razgovarali smo o fondu Saudijske Arabije, donijeli smo program rada za narednu godinu”, pojasnio je Jozić.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno