Ljudi

Dizdarević: Bajramski dani za duhovno osvježenje i u društvenim odnosima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dizdarević: Bajramski dani za duhovno osvježenje i u društvenim odnosima- Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog, sutra će se održati u Sultan Ahmedovoj džamiji (Čaršijskoj) u Zenici, gdje će bajram-namaz predvoditi muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević podsjeća da, kao i prethodna dva, muslimani širom svijeta Bajram dočekuju u kontekstu pandemije koronavirusa te krize koju pandemija proizvodi.

“Činjenica je da živimo ekonomsku, političku i društvenu krizu, koja se, kao bumerang, vraća i reflektira i na krizu duhovnosti. U tom pogledu, cijenim, mislim i nadam se da ćemo sljedeće bajrame dočekati u daleko boljem ambijentu. Da će nam Bajram biti prilika da, družeći se s prijateljima; radujući se i veseleći s najdražim; radujući se koncu ramazana te nagradama koje nam Allah dž.š., kao rezultat našeg truda, obećava te da ćemo iskoristiti te plodove za duhovno osvježenje”, kazao je.

Duhovno osvježenje, ističe, trebalo bi da bude i platforma za promjene u ukupnim društvenim odnosima. Vjernik, podvlači, živi između onoga što ne može biti – melek; i onoga što ne smije biti – životinja.

“U tom, duhovnom i egzistencijalnom procjepu, odvija se i drama ljudske egzistencije. Cijenim da će nas ramazan i Bajram približiti više melekskoj dimenziji čovjeka, a udaljiti od životinjske, animalne dimenzije, koja je evidentno prisutna i koja je vidljiva u našem društvu. U smislu povećanog nasilja, agresivnosti, manjka empatije… U tom pobledu, cijenim da Bajram i bajramski blagdani mogu pripomoći da na takav način doživljavamo bajramske dane koji su pred nama”, poručuje muftija Dizdarević.

Prema protokolu obilježavanja Ramazanskog bajrama, drugog dana Bajrama, koji se tradicionalno obilježava i kao Dan šehida, planirano je niz manifestacije.

Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog održat će se posjetom i učenjem Fatihe na Spomen-obilježju “Kameni spavač” u Zenici (9.00 sati); učenje Jasini-šerifa i dove na mezaristanu “Prašnice” u Zenici (9.45); učenje Fatihe ispred zgrade Minisatrstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona povodom Dana policije (11.00); Hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj džamiji (12.45) te posjeta Javnoj ustanovi “Dom-porodica” Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja (14.00 sati).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno