Ljudi

Bajram zeničkog imama: Neprospavana noć uoči blagdana, dani prepuni obaveza- Fahir ef. Arnaut imam Potočke džamije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bajram zeničkog imama: Neprospavana noć uoči blagdana, dani prepuni obaveza- Fahir ef. Arnaut imam Potočke džamije- Bajramske dane brojni bh. građani obilježavaju obilazeći svoje najmilije, a oni koji i taj dan kao i dane ramazana rade 24-satno radno vrijeme su imami džamija u našoj zemlji. Tim povodom razgovarali smo s imamom Potočke džamije u Zenici hfz. Fahir ef. Arnautom koji nam je kazao kako se priprema i kako obilježava bajramske dane.

Mjesec posta je iza nas, a već danas vjernici obilježavaju Ramazanski bajram. Trideset dana posta i odricanja od svega što nije poželjno u islamu, a hrane i pića od zore pa do zalaska sunca, obilježilo je život vjernika, a našem sagovorniku to su bili skoro pa 24-satni radni dani.

Na početku razgovora za Klix.ba hafiz Fahir ef. Arnaut je kazao kako je pandemija dosta utjecala na ramazanske aktivnosti, pa i popuštanje mjera i pomjeranje policijskog sata zbog čega je bila potrebna veća kontrola mjera prilikom obavljanja vjerskih obreda u džamijama.

“Za džematlije smo imami, psiholozi, pedagozi…”

Ipak, vremena se pronašlo za svakog vjernika koji je imao potrebu razgovarati pa je osim funkcije imama, tokom ramazana, ali i drugih dana bio psiholog, socijalni radnik, humanitarac..

“Mnogi misle da je imamima lako, da živimo poprilično opušten i fin život bez nekih velikih obaveza, ali u proteklih 30 dana našeg najdražeg gosta, ramazana, dnevno sam spavao po šest sati. Dan je počinjao sehurom, a zatim bi uslijedila sehurska mukabela. Nakon nešto malo sna, uslijedile bi obaveze ka polaznicama mektebske nastave, pa podne i mukabela za žene, zatim ikindija i hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji, malo odmora kod kuće, a zatim akšam, iftar i teravih namaz. Sate poslije teravih namaza uglavnom imami provode da se upoznaju s vanjskim svijetom, dešavanjima, ali i pripremama za hutbe i razgovore s džematlijama i tako do sehura.. Sama činjenica da sam majku vidio samo dva puta tokom ramazana, dovoljno govori o rasporedu obaveza imama širom BiH”, govori Arnaut u razgovoru za Klix.ba te dodaje da čovjek koliko god volio ramazan i radovao se ramazanskim blagodatima s nestrpljenjem očekuje Bajram i odmor.

Naš sagovornik je imam već 23 godine, a nešto više od 15 godina svoje zvanje je obavljao u zeničkom selu Puhovac gdje su Bajrami bili nešto drugačiji nego je to danas.

Običaji na selima drugačiji od onih u gradu

Dok vjernici s Bajram-namaza odlaze kući da vrijeme provode sa svojim ukućanima te u obilasku rodbine, naš sagovornik je u Puhovcu imao druge obaveze kao imam.

“Običaj je bio da ja kao imam s džematskim odborom obilazimo naše džematlije i tako smo znali 20-ak kuća obići nakon Bajram namaza. Svoju porodicu bi vidio tek nakon ikindije, roditelje nakon akšama, a punca i punicu drugog dana Bajrama. Ipak, danas je drugačije, u zadnjih devet godina vrijeme provodim s porodicom, stignemo sve obići, pa i dalju rodbinu, ali svakako tu su i obaveze prema džematu”, dodaje naš sagovornik.

Supruga i tri kćerke najveća podrška uoči Bajrama

Kućanske obaveze našeg sagovornika obavlja njegova supruga s tri djevojčice koje prije Bajrama naprave baklavu, hranu, pospreme kuću, ali i pripreme bajramsko odijelo za svoga oca. Nikom nije teško, svi uživaju u onome što rade i s nestrpljenjem očekuju Bajram.

Noć prije Bajrama naš sagovornik vrijeme provodi razmišljajući o hutbi, onome što će reći vjernicima tokom obraćanja s mimbera na Bajram-namazu.

“Iako o tome razmišljamo dugo, jer ta poruka treba biti univerzalna za godinu dana, posljednjeg dana ramazana i noć prije Bajram-namaza, vrijeme provodimo u ibadetu i razmišljajući o bajramskoj poruci. To je noć kada sve stavimo na papir i sutra kažemo našim džematlijama. Naše hanume odmaraju, nekada ranije preslagale bi naše ahmedije i mirisale najljepšim mirisom, ali sada to rade profesionalci pa naše žene odmaraju. Ipak, Bajram je radost i tako treba da bude za svakoga”, kaže Arnaut.

Fahir ef. Arnautu, kao i mnogim imamima, koji dugo godina dočekuju Bajrame u svojim džamijama nedostaju rukovanja i iskreni zagrljaji tokom čestitanja Bajrama, ali ističe kako je zdravlje ljudi najbitnije te se nada da će pandemija biti prošlost te da će se život odvijati kao i prije nje.

Na kraju razgovora svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti naš sagovornik je čestitam Bajram uz tradicionalnu poruku “Bajram Šerif Mubarek Olsun”.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno