Zabava

Divanhana: novi album Zukva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Divanhana: novi album Zukva- Nakon iznimno uspješnog albuma “Bilješke iz Šestice” objavljenog krajem 2013. godine, te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje od više od 150 koncerata, world music bend Divanhana nedavno je objavio novi album pod nazivom „Zukva“.

Novi album donio je i mnoštvo novina vezanih za ovaj bosanskohercegovački bend. Prije svega, sa njima je novo lice, Naida Čatić, nakon što je dosadašnji vokal Divanhane, Leila Ćatić, odlučila staviti karijeru po strani zbog ličnih obaveza i planova.

Naidu Čatić ljubitelji sevdaha u našoj zemlji poznaju kao izvrsnu interpretatorku tradicionalnih numera i djevojku umilnog glasa.

“Tokom godina snimila sam neke od najdivnijih pjesama za Arhiv Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Uz neke od tih pjesama sam rasla i još uvijek odrastam. Snimanje za Arhiv u meni je oživjelo uspomenu na magično, zlatno vrijeme sevdaha, vrijeme Himze, Zaima, Safeta, Zehre… Osjetila sam da na neki način dajem doprinos očuvanju naše tradicionalne pjesme. Sada iz tih malih koraka punih ljubavi dobijam priliku da gradim profesionalnu karijeru sa novim bendom. Svaki novi iskorak smatram novom šansom, a samim tim je i uzbuđenje veće. S obzirom da je Divanhana najveći iskorak u mojoj karijeri, pozitivna i pokretačka trema je naravno prisutna”.

Nakon izdavanja albuma “Zukva” uslijedili su koncerti po evropskim metropolama, te Divanhana bilježi iznimno uspječne koncerte pred rasprodatim dvoranama u kraljevskom Sodra Teatru u Štokholmu, te Geteborgu i Frankfurtu, što već sada ukazuje na dobar prijem novog albuma kod publike.

“Također, bilo je impresivno nastupati u kraljevskom Södra Teatru u Štokholmu u najstarijoj i najsvečanijoj koncertnoj dvorani u Švedskoj, gdje je otmjena i intimna atmosfera uz zvuke naše pjesme ostavljala bez daha. Jednako impresivan bio je i naš nedavni nastup u Frankfurtu.”, otkrila je Naida.

Nakon novembarskog objavljivanja novog albuma za regionalno tržište, te izuzetno pozitivne reakcije publike i pohvalne kritike, bosanskohercegovački bend Divanhana potpisao je ugovor za britanski ARC Music te time obezbjedio worldwide izdanje novog albuma “Zukva”, koji će se u prodaji širom svijeta naći od 29. januara 2016. godine.

Time će se Divanhana naći u porodici sa velikanima world music scene kao što su dobitnica Grammya Marta Gomez, perkusionist Hossam Ramzy, irski folk sastav Clannad, južnoafrički a capella hor Insingizi, indijska pjevačica Kiran Ahluwalia, brazilkom Ceumar i mnogim drugim.

Kako saznajemo bend uveliko planira turneju za 2016. godinu gdje će pored evropskih dvorana ponovo, nakon skoro dvogodišnje pauze, zakoračiti na podijume širom naše zemlje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno