Zenica

Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac: Nadam se da će ljekari biti nagrađeni za naporan rad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac: Nadam se da će ljekari biti nagrađeni za naporan rad – Laboratorija u Kantonalnoj bolnici u Zenici je spremna za testiranje na koronavirus, a narednih dana bit će završena i obuka medicinskog osoblja koji će vršiti testiranje na koronavirus na PCR uređajima, kazao je u razgovoru za Klix.ba direktor bolnice Rasim Skomorac.

PCR dijagnostika spada u tercijalni nivo zdravstvene zaštite i neizostavna je u radu, posebno u mikrobiologiji. Kantonalna bolnica Zenica uređaj je nabavila 2018. godine, a drugi su iznajmili.

Iako je bilo najava da će Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK raspisati tender za usluge zbog kojih su pacijenti upućivani u druge kliničke centre, to se nije dogodilo, a bolnica nije imala novca da se upušta u taj trošak.

Skomorac je za Klix.ba kazao kako su bili u prednosti s obzirom da su već imali potrebnu aparaturu, koju je trenutno teško nabaviti na tržištu te da su dodatno opremili laboratorij.

“U ovoj sedmici će biti izvršena kalibracija uređaja i mi ćemo biti spremni već naredne sedmice početi s testiranjem na koronavirus. Testove smo već dobili od Federalnog štaba civilne zaštite, kao i briseve i podloge i ako sve pripreme prođu kako treba, uskoro ćemo početi s radom”, kazao je Skomorac.

Dodao je da i Federalno ministarstvo za certifikaciju čim prije treba pregledati dokumentaciju koju su proslijedili kako bi im izdali dozvolu za testiranje na području Zeničko-dobojskog kantona čime bi mogli obuhvatiti veći broj pacijenata, ali i medicinskog osoblja koje radi sa zaraženim pacijentima na koronavirus.

“S time bismo dodatno spriječili infekcije osoblja, ali i pratili stanje pacijenata koji nam dolaze s područja cijelog kantona. Nama je sigurnost pacijenata i osoblja, kao i brzina dobivanja rezultata važna stvar u ovom periodu”, dodao je naš sagovornik.

U proteklim sedmicama izvršena je i obuka medicinskog osoblja, a podršku su kolegama u Zenici pružili ljekari s Kliničkog centra u Sarajevu. Skomorac ističe da se radi o svakodnevnom poslu medicinskih radnika, ali da je obuka obuhvatala dodatno upoznavanje s mašinama i biosigurnosnim kabinetom. Svi koji budu radili analizu briseva na koronavirus imat će svu potrebnu zaštitnu opremu.

Nakon što je infekcija koronavirusom preko pacijenta ušla u Kantonalnu bolnicu Zenica, više od 40 ljekara je poslano u samoizolaciju koja im je istekla prije nekoliko dana te su se svi vratili na posao. Skomorac kaže da je zaštita zdravstva najbitnija, a da su ljekari po prirodi posla najizloženiji virusu.

“Mi ne možemo održavati socijalnu distancu, moramo našim pacijentima pružiti pomoć i njegu. Uvijek postoji rizik, ali gledamo da su što manje posljedice. Imali smo manji broj bolovanja, ali svi su bili opravdani. Svaka sumnja se provjerava i s brojem ljekara nemamo problem. Postoji teret na nekim strukama, kao što su infektolozi i epidemiolozi, uradili smo obuke njihovih kolega kako bi im pomogli, ali specijalizacija je specijalizacija. Jednostavno, svi dajemo svoj maksimum”, dodao je naš sagovornik.

Ističe kako svi infektolozi i epidemiolozi imaj slobodne dane i da će uz testiranje na koronavirus u Zenici češće biti testirani kako bi se vratili svojim porodicama bez infekcije.

O povećanju plaća ističe da ne može govoriti, ali da sve obaveze koje su definisane kolektivnim ugovorom redovno ispunjavaju. Čak i u vremenu pandemije, oni koji su bili u samoizolaciji neće dobiti smanjenje plaće i sve će im biti nemireno kroz dodatak na plaću.

“U predstojećem periodu po kolektivnom ugovoru predviđa se povećanje satnica sa 2,35 na 2,45 KM i to ćemo uraditi. Čak ni članovi nezavisnog strukovnog sindikata neće biti oštećeni. S njima nemamo kolektivni ugovor još definisan, u toku su pregovori, ali ćemo im se sigurno zahvaliti. Teško je o tome govoriti, posebno o dodatnim nagradama. Možda bude dodatnih sredstava za ljekare od novca MMF-a koji bude usmjeren ka kantonima, a o namjenama je rano govoriti. Nadam se da će se ljudi nagraditi za rad u ovom periodu”, izjavio je direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Posebne zahvale uputio je donatorima koji su u veoma kratkom vremenskom periodu bolnici pružili novčanu i materijalnu podršku, kao i podršku u vidu aparata potrebnih za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata.

“Zahvalan sam svima koje su pokazali durštvenu odgovornost, pomogli su nam i nemam dovoljno riječi za zahvalnosti. Bez obzira ko je koliko donirao, svi koji su dali donaciju, prepoznali su našu potrebu i nastojimo biti 110 posto transparentni. Sve donacije koje su stigle, bilo kakve, sve su objavljene na našoj stranici i svkakao ćemo iz tih sredstava nastojati plaćati sve ono što koristimo za borbu protiv koronavirusa. Naša je obaveza da sve one koji su dali donacije informišemo o utrošku sredstava. Ne smije se desiti da bude potrošeno na drugi način. Zadovoljni smo odzivom i zajedno ćemo pobijediti ovaj virus”, zaključio je Skomorac za Klix.ba.

E.Mehić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno