Zenica

Direktor zeničke bolnice Kasumoviću: Pokaži nam saglasnost za interventnu kardiologiju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je u svom kabinetu održao sastanak s Fahrudinom Radončićem i direktorom Centra za srce Sarajevo Mirsadom Kacilom kojem je kazao da je dao saglasnost za gradnju centra za srce u zeničkoj bolnici, što je, kako su kazali iz zeničke bolnice, očigledna neistina.

Projekt interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica koji se trebao realizirati preko javnog privatnog partnerstva olakšao bi liječenje pacijenata ne samo Zeničko-dobojskog kantona već i šire regije, a do njegove realizacije nije došlo upravo zbog nezainteresovanosti Grada Zenice, odnosno, očiglednih političkih previranja Grad – kanton, u kojim je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čak tražio da zauzvrat kanton realizuje neke od projekata Grada Zenice.

Međutim, danas tu priču direktoru Centra za srce Kacilu prvi čovjek Zenice nije rekao već je kazao da je podržao ideju da Kacil na zemljištu grada i građana Zenice, u krugu zeničke bolnice, izgradi najsavremeniji centar za srce.

“Podržao sam ideju i očekujemo da se krene u realiziranje tog projekta, kako bi građani konačno dobili respektabilan centar. Čekao sam da to učine oni koji vode bolnicu i koji su zaduženi za zdravstvo, međutim, oni su se bavili prozicijama i direktorskim mjestima. Ranije su mene krivili da osporavma razvoj bolnice i njenu modernizaciju, a evo prošla je skoro godina dana otkako je Grad Zenica dao saglasnost, a taj projekt i dalje tapka u mjestu“, poručio je gradonačelnik Kasumović.

S druge strane, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomroac je kazao da je sve izrečeno u Kasumovićevoj izjavi netačno i nekorektno prema pacijentima koje svakodnevno, uz dosta rizika za njih i prateće osoblje, šalju na procedure interventne kardiologije u druge ustanove u BiH.

“Kantonalna bolnica Zenica je provela zakonsku proceduru, shodno Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, odabrala svjetski renomiranog partnera za izgradnju najmodernijeg centra za srce u BiH u kojem bi priliku da rade dobili najbolji stručnjaci iz ove grane medicine u našoj zemlji i regiji. Pismeno smo se obraćali nekoliko puta Gradskoj upravi radi dobijanja prava građenja, a onda i za dobijanje saglasnosti za građenje, održali nekoliko sastanaka sa gradonačelnikom koji nakon svega u ne znam koje svrhe svjesno obmanjuje javnost i pacijente”, kazao je Skomorac.

Dodao je da je Gradsko vijeće Zenica na 42. sjednici održanoj 24.oktobra 2019. godine jednoglasno donijelo odluku da se zemljište ustupi bolnici za izgradnju interventne kardiologije, ali da gradonačelnik nikada nije proveo tu odluku.

“Obzirom da nismo dobili dokumentaciju i saglasnost grada potrebnu za dobijanje građevinske dozvole, privatni partner nas je nakon isteka krajnjeg roka, obavijestio da predlaže sporazumni raskid ugovora i od tada traju pregovori oko raskida. Da nije bilo ovih opstrukcija, danas bi pacijenti već dobijali tu uslugu u našoj bolnici. Ako je govorio istinu, pozivamo gradonačenika da pokaže dokument kojim odobrava gradnju interventnekardiologije ( centra za srce ) u krugu Kantonalne bolnice Zenica?”, pitao je Skomorac.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno