Zenica

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u radnoj posjeti gradskoj upravi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Fuad Kasumović sa svojim saradnicima primio je danas u radnu posjetu direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za područje Bosne i Hercegovine gdina Iana Browna i generalnog direktora kompanije ArcelorMittal Zenica gdina Biju Naira.

Gradonačelnik  Kasumović se zahvalio na posjeti i informisao gdina. Browna o aktuelnim pitanjima na području Grada Zenica.

Tokom susreta razgovarano je o projektima zagrijavanja grada Zenica i “Plava voda”. Gosti su Gradonačelnika upoznali i sa projektom rekonstrukcije kotlovnice u Kantonalnoj bolnici Zenica koja je bila jedan od većih zagađivača u gradu, a u kojoj bi ugalj uskoro trebala zamijeniti plinska postrojenja.

Ipak, najviše pažnje bilo je posvećeno iznalaženju rješenja za osiguranje finansijskih sredstava od preko 2 miliona eura, a koje Grad Zenica treba obezbijediti kao partner u projektu zajedničkog preduzeća koje bi u budućnosti osiguralo kvalitetan izvor toplote za zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata u našem gradu. U ovaj projekat Grad bi ušao zajedno sa kompanijom ArcelorMittal Zenica i finskim investitorima.

Gdin. Brown je naglasio da će predstavnici EBRD poduzeti aktivnosti kako bi pomogli u rješavanju ovog problema. To se prije svega odnosi na razgovore s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona, Federalnog ministarstva finansija ali i mogućnosti pronalaženja donatorskih sredstava.

“Mi u gradskoj upravi danonoćno radimo na rješavanju problema zagrijavanja Grada. U ponedjeljak je tim povodom gradsku upravu posjetio šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije NJ. E. ambasador Lars – Gunnar Wigemark. Također, krajem mjeseca u Briselu ću se sastati sa visokim zvaničnicima Evropske unije koje ću upoznati s ovim problemom koji ima uticaj na ekologiju i zdravlje stanovništva Zenice. Iskreno se nadam i uvjeren sam da će se ovaj problem na zadovoljstvo svih građana Zenice riješiti u planirano vrijeme” rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik se zahvalio evropskim partnerima na razumijevanju i zamolio ih da iskoriste svoj autoritet kako bi Zenica pod što povoljnijim finansijskim uslovima što brže imala kvalitetno grijanje i čist okoliš.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno