Info

Direkcija vakufa Turske pomaže IZ u BiH: Projekti vrijedni 50 miliona KM

Direkcija vakufa Turske pomaže IZ u BiH: Projekti vrijedni 50 miliona KM – Samo oko 11 miliona KM je za projekat izgradnje zgrade Rijaseta na Kovačima. Zatim, tu je osam miliona KM za studentski dom, šest miliona KM za Aladžu džamiju u Foči, izjavio je za Faktor.ba Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U ovom trenutku širom Bosne Hercegovine se realizira više projekata ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM, a čiji su potpisnici Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije BiH, za Faktor je rekao da se realizira oko 15 projekata među kojima su završetak izgradnje zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima u Sarajevu, obnova Aladža džamije u Foči, Arnaudije u Banjoj Luci, Baščaršijske džamije u Sarajevu, a tu je i izgrađeni Studentski centar Islamske zajednice u BiH u Sarajevu.

Obnavlja se Sinan-begova džamija

– Dakle, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u saradnji s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske realizira sve ove projekte. Samo oko 11 miliona KM je za projekat izgradnje zgrade Rijaseta na Kovačima. Zatim, tu je osam miliona KM za Studentski centar, šest miliona KM za Aladžu džamiju u Foči. Obnavlja se Sinan-begova džamija u Čajniču, Arnaudija u Banjoj Luci, Baščaršijska džamija u Sarajevu. Trenutno imamo 15 projekata – govori nam Zaimović.

Podsjeća da su predstavnici oba vakufa prošle godine potpisali potrebne protokole o realizaciji projekata.

– Mi realiziramo trenutno projekte širom Bosne i Hercegovine ukupne vrijednosti od oko 50 miliona KM s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske. Pored toga i ranije smo realizirali neke projekte, a planiramo i u budućnosti akobogda – rekao nam je Zaimović.

Razgovarali smo i sa Muamerom Tinjakom direktorom novoizgrađenog Studentskog centra Islamske zajednice u BiH.

Dodaje kako je kapacitet 200 kreveta.

Izgradnja studentskog doma koštala oko osam miliona KM

– Sada je popunjeno oko 180 kreveta. Radi se o dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Studenti pored smještaja imaju ishranu i korištenje prostora za edukativne i druge aktivnosti. Studentske sobe su opremljene tako da svaki student ima svoj prostor. Ima radni sto, anatomsku stolicu, krevet, ormar za odlaganje ličnih stvari, ormarić. Svaka soba ima kupatilo, grijanje i klimatizaciju prostora. Prilikom zagrijavanja vode koriste se solarni sistemi koji se nalaze na krovu objekta. Nastojalo se da se iskoristi energetska efikasnost uz korištenje alternativnih izvora energije – objašnjava nam Tinjak.

Prema njegovim riječima, svi studenti mogu aplicirati za boravak u ovom centru, a prednost imaju studenti Fakulteta islamskih nauka.

– Trenutno imamo smještene studente sa svih fakulteta Sarajevskog univerziteta. Mjesečni najam studenta za smještaj i ishranu iznosi od 180 do 220 KM, zavisno od sobe da li je dvokrevetna, trokrevetna ili četverokrevetna. To je dio troškova koji su potrebni za boravak jednog studenta, oko 40 posto od ukupnih troškova, dok će ostatak osigurati osnivač u saradnji s ministarstvima i vladama kantona iz kojih studenti dolaze. Studenti svake godine za boravak u ovom centru mogu konkurisati početkom septembra – ispričao nam je Tinjak.

(Faktor.ba)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem