Info

Dijabetičarima u FBiH podijeljeni kinseski glukometri koji pokazuju netačne podatke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi glukometri koji bi mogli biti izuzetno šteti za djecu oboljelu od dijabetesa, prvenstveno jer nisu registrovani u međunarodnoj bazi aparata za mjerenje glukoze u krvi te, u odnosu na ostale glukometre, pokazuju odstupanja kod mjerenja.

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima, a sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa firmom “Bauerfeind”.

Od 62 podijeljena aparata u Sarajevu, čak 45 pokazuje odstupanje.

Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za merenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls i sl.

Zbog netačnog mjerenja i ukoliko se ne reaguje pravovremeno, ovi glukometri kod pacijenata mogu uzrokovati hipoglemičnu komu, a zatim i smrt.

Roditelji djece koja boluju od dijabetesa a koji su svoja iskustva podijelili za ALJazeeru i kojima su podijeljeni sporni aparati, obraćali su se domovima zdravlja, ali ih oni upućuju na adresu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, dok se oni pozivaju na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer uređaj nije registrovan.

Ostaje pitanje kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u promet pustila nepotpun uređaj i uređaj koji uopšte nije registrovan u međunarodnoj bazi kao podoban za pacijente oboljele od dijabetesa?

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno