Info

AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature više nego inače

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U velikoj prognozi AccuWeathera za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Evrope nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

Večeras astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi.

Prema Meteo France, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, istakao je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavat će se sa nadprosječnim temperaturama. Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom marta su bile na nivou onih tipičnih za kasni April, a ovaj trend zagrijavanja nastavit će se i tokom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama. U periodu kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno