Zenica

Dijabetičari u ZDK najavljuju mirne proteste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dijabetičari u Zeničko-dobojskom kantonu godinama traže da se glukometri i trakice uvrste na esencijalnu listu, no za sada bez uspjeha.

Ne mogu se zadovoljiti sa dvije podjele besplatnih aparata i trakica za inzuloovisne pacijente, koliko je takvih akcija bilo proteklih godina. Posljednja je organizirana prošle jeseni, a Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK je za kupovinu trakica i aparata izdvojio 50.000 KM. U Savezu udruženja dijabetičara ZDK, koje okuplja osam udruženja u ovom kantonu, donijeli su odluku o protestima!

“Protesti su planirani za prvu sedmicu septembra i očekujemo veliki broj ljudi. Samo zeničko udruženje ima 1.600 članova, tako da mislimo da će pred Vladu ZDK doći barem 3.000 ljudi. Želimo poslati poruku da su dijabetičari u veoma lošem položaju i da je naše strpljenje pri kraju”, kaže generalni sekretar ovog saveza Haris Delić.

Predsjednik Saveza Ibrahim Delibašić ističe da je redovna kontrola nivoa šećera u krvi osnov prevencije ove hronične bolesti, koja se naziva i tihim ubicom, a od koje u svijetu boluje više od 150 miliona ljudi.

“Dugo se borimo i kad uspijemo od zajednice i sa zajednicom dogovoriti i napraviti da dijabetičari dobiju glukometre i trakice u određenoj količini tada će i prevencija bolesti dijabetesa biti daleko bolja”, kaže Delibašić, ističući da je za oboljele u ovom trenutku jedina značajna podrška udruženje koje s vremena na vrijeme uz pomoć donatora organizuje podjele aparata i trakica.

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno