Politika

DF Zenica: Poziv na odgovornost krivaca za neregularnost izbora u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

DF Zenica: Poziv na odgovornost krivaca za neregularnost izbora u Zenici – Demokratska fronta poziva na odgovornost krivce za neregularnost izbora u Zenici, te nadležne institucije da poduzmu sve radnje u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Zahtijevamo od Gradske izborne komisije da javnost obavijesti, ažurno i transparentno, o procesu brojanja te argumentovano objasni zbog čega kasni sa dostavom obrazaca prema Centralnoj izbornoj komisji.

Aktuelna vlast je svoje kadrove rasporedila na sva rukovodna mjesta u gradu,  direktorska mjesta, članove upravnih i nadzornih odbora i predsjednike mjesnih zajednica. Sve smo ih mogli vidjeti na predizbornim skupovima.

Ni to im nije bilo dovoljno, nego su za šefa Gradske izborne komisije, zahvaljujući apsolutnoj većini u Gradskom vijeću, postavili osobu koja je do sada obavljala niz funkcija, samo zahvaljujući članstvu u vladajućoj stranci.

Zahtijevamo da Nihad Pašalić podnese neopozivu ostavku na članstvo u Gradskoj izbornoj komisiji, jer je svojim pristrasnim i neodgovornim djelovanjem, u kritičnim trenucima, pokazao da ne zaslužuje obavljati tu odgovornu funkciju. Svojim posljednjim medijskim istupima je upravo dokazao gore navedeno.

Kao primjer, navest ćemo nekoliko apsurdnih situacija, na biračkim mjestima sa najvećim brojem članova Demokratske fronte u Zenici, koji su pristupili glasanju:

Blatuša 2:        broj nevažećih listića po drugim kriterijima 14,64% – 65 od 444 listića

Crkvice 6:       broj nevažećih listića po drugim kriterijima 16,01% – 53 od 331 listića

Crkvice 3:       broj nevažećih listića po drugim kriterijima 15,98% – 70 od 438 listića

Brist 2:            broj nevažećih listića po drugim kriterijima 13,24% – 49 od 370 listića

Odmut 4:         broj nevažećih listića po drugim kriterijima 15,71% – 52 od 331 listića

Nakon izvršenog glasanja, naši članovi su kontaktirali Gradski izborni štab, te su naknadnim prebrojavanjem, uočene nelogičnosti u broju dobivenih glasova u skladu sa izvršenim glasanjem.

Zbog toga smatramo da, Zeničanke i Zeničani, zaslužuju da dobiju sljedeće informacije:

–          Tko je odgovoran za više od 4.600 nevažećih glasačkih listića?

–          Tko je odgovaran za kašnjenje u objavi rezultata?

–          Tko je odgovoran za razliku u broju listića za Gradonačelnika i Vijeće?

Od Centralne izborne komisije zahtijevamo, da se svi nevažeći glasački listići u Zenici ne samo ponovo prebroje, nego da se detaljno analiziraju, kako bi se utvrdilo je li razlog poništavanja tih listića naknadno popunjavanje listića na kojima su građani birali određene stranke, jesu li listići sa jednog glasačkog mjesta poništeni istom olovkom, koje stranke su oštećene naknadnim dopisivanjem na listiće i da sankcioniše članove biračkih odbora na kojima su utvrđene neregularnosti.

Demokratska fronta će svoje prigovore i zahtjeve podnijeti u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Od MUP-a i tužilaštva zahtijevamo da prioritetno riješe prijavljeni slučaj korupcije u biračkom odboru Vrselje, da utvrde činjenično stanje i o tome informišu javnost. Građani su jako uznemireni saznanjem da se članovi biračkog odbora mogu “kupiti”, što dovodi u sumnju sve dosadašnje rezultate izbora, kojima je upravo manipulisala do sada vladajuća, a uskoro, nadamo se, opoziciona stranka u Zenici.

Građanima BiH vladajuće stranke obećavaju skori kandidatski status za ulazak u Evropsku Uniju, ali, za punopravno članstvo, prvo trebamo osigurati vladavinu zakona, pa tek onda početi ispunjavati sve ostale uslove.

Do Evropske Unije i do prosperitetne Bosne i Hercegovine,  nećemo nikada stići krivotvorenjem rezultata izbora i glasanja kao osnovnog demokratskog čina.

PRESS DF ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno