Biznis

Deset zanimanja koja će biti najtražnija u narednih pet godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deset zanimanja koja će biti najtražnija u narednih pet godina – Širenje automatizacije neminovno će unijeti određene promjene na tržište rada, prije svega ukidajući pozicije na manualnim poslovima koje mogu obavljati roboti.

To će posljedično utjecati i na jačanje svijesti o potrebi za ljudskom kreativnošćuposebnim vještinama.

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi.

Najveći rast zapošljavanja ostvarit će se u visokoplaćenim i niskoplaćenim djelatnostima – prve će bilježiti rast od 5,7 posto, a druge od 5,6 posto. Broj zaposlenih sa srednjim razinama primanja rast će za 3,8 posto.

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljnjoj očekuje da bi i njih mogli zamijeniti kompjuteri.

Također će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zamijeniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi.

Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne strojeve, medicinskim sestrama i strukama iz financijskoga sektora.

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuhari, njegovatelji, radnici u osiguranju i recepcionari u hotelima, prenosi B92.net.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno