Info

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U političkim govorima, rezolucijama UN-a, objavama na društvenim mrežama ili svakodnevnom govoru, nekoliko termina je bilo veoma popularno u 2023. godini.

Neki su bili potpuno novi, drugi stari-novi, ali svi su ove godine imali poseban odjek.

AI

Utrka je započela krajem 2022, kada je kompanija za istraživanje i implementaciju umjetne inteligencije OpenAI iznenada objavila svoj ChatGPT, pristupnik za masovno tržište generativnoj umjetnoj inteligenciji. Ali tek je 2023. moć umjetne inteligencije u potpunosti oslobođena, s milionima koji su je koristili za razne funkcije dok su se drugi tehnološki divovi – poput Googlea i Mete – utrkivali u izdavanju vlastitih AI proizvoda.

Američki predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu uredbu o sigurnosnim standardima umjetne inteligencije u oktobru. Skoro dva mjeseca kasnije, zemlje članice EU-a postigle su značajan dogovor o regulaciji umjetne inteligencije nakon intenzivnih pregovora.

Autentičan

Za riječ godine prema Merriam-Webster rječniku izabrana je riječ “autentičan” zbog toga koliko je puta riječ tražena, prema američkim izdavačima rječnika. Ovako česta pretraga ove riječi je zato što riječ “autentičan” ima niz značenja i predmet je rasprave.

U doba umjetne inteligencije, riječi koje nose značenje “pravog” ili “ž”istinskog” postale su veoma važne. “Autentičan” je također povezan s identitetom, što ga je učinilo još popularnijim u svijetu samoizražavanja kojeg pokreću društveni mediji, a koji zagovaraju slavne osobe.

Pojas puča

Državni udari vratili su se u Sahel, a s njim i pad francuskog uticaja u njegovom nekadašnjem afričkom “dvorištu”, u kojem se Rusija ponudila kao sigurnosni partner po izboru.

Rusko obećanje, pod krinkom Wagnera ili zamjena za Wagner 2.0, vjerovatno neće donijeti sigurnost i stabilnost kronično osiromašenom, nesigurnom dijelu svijeta s lošom upravom.

Ali ako su se ljudi Sahela našli zarobljeni između dvije opcije, Francuska nije uspjela pobijediti. Povlačenje francuskih trupa uglavnom je pozdravljeno u zemljama koje se nikada nisu oporavile od brutalnosti kolonijalizma niti od postkolonijalne ere.

Pojas puča je moderni geopolitički koncept koji se pojavio tokom 2020-ih kako bi opisao regiju zapadne Afrike, središnje Afrike i Sahela, regiju s visokom prevalencijom državnih udara.

Dolarizacija i dedolarizacija

Oba pojma, antonima, izazvala su boom u 2023. odražavajući suprotstavljene imperative. Dedolarizacija je trend star gotovo desetljeće, koji odražava rastuće nezadovoljstvo zbog hegemonije američkog dolara. Objava pridruživanja dodatnih šest zemalja BRICS-u dala je poticaj dedolarizaciji ove godine.

Grupa BRICS pokušava zamijeniti američki dolar s “R5” – referencom na pet valuta koje koriste osnivačke članice BRICS-a: brazilski real, ruska rublja, indijska rupija, kineski renminbi i južnoafrički rand. Pridruživanje Saudijske Arabije, Irana, Etiopije, Egipta, Argentine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) BRICS-u značilo je da će se pokušaj dedolarizacije izgleda nastaviti.

“Humanitarna pauza”

Jedna od najogorčenijih semantičkih rasprava godine imala je na kocki hiljade života.

Dok je Izrael pokrenuo osvetničke udare na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, međunarodna zajednica pokazala je jednoglasnost u javnim pozivima za zaštitu života civila, a zatim se podijelila oko toga kako to postići.

Dok su hiljade stanovnika Gaze ginule, u Vijeću sigurnosti UN-a bjesnio je rat riječima. Osluškujući poziv humanitarnih organizacija i tijela UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije, većina zemalja u 15-članom tijelu pozvala je na “momentalni prekid vatre”.

Ali taj je izraz bio crvena linija za SAD koje najglasnije podržavaju Izrael i stalnog člana Vijeća sigurnosti s pravom veta. Proizraelski američki saveznici poput Velike Britanije i Njemačke ove su godine slijedili stav Bidenove administracije da “prekid vatre” podrazumijeva duže razdoblje, što bi Hamasu moglo dati vremena da se pregrupira.

Fosili

Paleontolozi su ove godine otkrili nekoliko revolucionarnih fosila – od drugog najvećeg pauka na svijetu u Australiji do 41 milion godina starog minijaturnog kita u Egiptu. Ali ti fosili nisu bili tema na klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju, komercijalnom srcu UAE, jednom od najvećih svjetskih proizvođača nafte i domu sedam takozvanih “ugljičnih bombi”, najvećih svjetskih projekata proizvodnje fosilnih goriva.

Na kraju su učesnici klimatske konferencije ipak uspjeli pronaći kompromis i konačni dogovor. Kao i kod svih kompromisa, različiti učesnici su različito odradili posao.

Globalni jug

Globalni jug zamijenio je termin Treći svijet koji podrazumijeva manje razvijene zemlje i zemlje u razvoju kao pojam izbora uprkos geografskim nedosljednostima koje australske nacije poput Australije i Novog Zelanda nazivaju globalnim sjeverom, dok je većina zemalja globalnog juga na sjevernoj hemisferi.

49.3

Potez francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da poveća minimalnu dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine potaknuo je val protesta koji je dominirao diskursom u Francuskoj 2023. godine.

Dok su protivnici penzione reforme organizovali štrajkove i proteste širom francuskih gradova i mjesta, vlada je progurala reformu kroz parlament.

Termin “Quarante-neuf trois” (četrdeset tri), je ulična skraćenica za kontraverzni članak 49.3 francuskog ustava, koji izvršnoj vlasti daje privilegiju da usvoji prijedlog zakona bez glasanja.

Rizz

Pobijedivši “Swiftie”, “situationship” i “de-influencing”, “rizz” je proglašena za riječ 2023. godine prema Oxfordovom rječniku engleskog jezika.

– Rizz je kolokvijalna riječ, definisana kao stil, šarm ili privlačnost, te sposobnost privlačenja romantičnog ili seksualnog partnera – navodi Oxford University Press.

Smatra se da je pojam skraćeni oblik riječi “karizma”. Može se koristiti i kao glagol i u tom slučaju ima značenje privući, zavesti ili razgovarati s nekim.

X

Twitter je umro 2023. Pa, ne baš. Ovaj društveni mediji transformisao se u platformu X.

Stari Twitter izgubio je svoju poznatu plavu pticu. Novi Twitter nosi sada zastrašujući, crni X umjesto toga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno