Info

Deset najvažnijih arheoloških otkrića u 2016.

Deset najvažnijih arheoloških otkrića u 2016.
Deset najvažnijih arheoloških otkrića u 2016.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deset najvažnijih arheoloških otkrića u 2016.- Časopis “Arheolodži” koji izdaje Američki institut arheologije već 69 godina objavio je spisak 10 najvažnijih arheoloških otkrića u prošloj godini u kom je na prvom mjestu najstariji zapis na kome se pominje London, odnosno “Londinium” iz prvog vijeka naše ere.

Naime, tokom rimske uprave Velikom Britanijom za pisanje su korišćene drvene tablice presvučene voskom i tokom 2016. pronađeno je 400 takvih tablica prilikom iskopovanja temelja za novu upravnu zgradu kompanije Blumberg.

Takve drvene ploče su rijetko odolijevale zubu vremena, a ova kolekcija je preživjela jer je bila izolovana u rupi blizu vode i bez prisustva kiseonika, a među njima je i ova koja je nastala oko 50 godine prvog vijeka i na kojoj se jasno može pročitati ime grada.

Pošto je London osnovan oko početka prvog vijeka, na pločama su i prvi podaci o novom gradu.

Istraživači su u sjeverozapadnoj Kambodži skenirali laserom iz vazduha 900 kvadratnih milja iz vazduha gdje su sada guste šume i otkrili su da je taj region oko hramova Angkor vata i Angkor Toma bio gusto naseljen.

To su bila sjedišta lokalne uprave u okviru prostranog Kmerskog carstva čiji su planovi veoma slični naselju neposredno uz čuveni hram Angkor Vat, a to znači da su imali četvrtaste kvartove kanale, i misteriozne humke. Ovo je prva potvrda da su u Kmerskom carstvu postojali značajni gradovi u 10. i 11. vijeku.

O istoriji Atine se više zna iz pisanih izvora nego što je sačuvano materijalnih tragova i zato je veoma značajno otkriće masovne grobnice iz sedmog vijeka prije nove ere u kojoj je nađeno 80 muških kostura koji su bili povezani lancima.

Grob je svjedočanstvo o sukobima između veleposjednika i građana Atine koji su se zalagali za republiku. Da se radilo o pogubljenju, svjedoče udarci istim tupim predmetima po lobanjama, vjerovano pobunjenika koji su zahtjevali da se ukine tiranija i uspostavi republikanska vlast.

Da je Egipat još nepresušna riznica za arheologe najbolja je potvrda košulja ili mini hailja za koju je utvrđeno pomoću radioaktivnog ugljenika da potiče iz 5100. godine prije nove ere. Fino tkana pamučna odjeća nađena je u gradu Tarkhan i pravo je čudo da je opstala u tako dobrom stanju tako dugo vremena i danas važi za najstariji odjevni predmet takvog kvaliteta i tako dobrog kroja.

Nekoliko stotina metara od ulaza u pećinu Brunikel u sjeverozapadnoj Francuskoj prije nekoliko godina su nađeni kameni krugovi načinjeni od izlomnjenih stalaktita. Tada je tim neobjašnjivim kugovima određena starost 47.000 godina ali prošle godine uranijumsko-torijumsko datiranje stalaktita pokazalo da su “iznikli” prije 176.000 godina. Pošto su u tom regionu tako davno živjeli samo neandertalci, to znači da su samo oni mogli da sakupe kamenje i stalaktite i naprave te krugove.

Pravljenje krugova zahtjevalo je kolektivno angažovanje, ali dosad se ne zna njihova svrha.

Uloga žene u drevnim kulturama privlači posljednjih godina sve veću pažnju i zato su peruanski arheolozi bili prijatno iznenađeni kada su našli grob neke ugledne žene star 4.600 godina.

Na lokalitetu Aspero nađen je ženski grob na kosturom ugrašenim školjkama veoma rijetke vrste koje su donijete na udaljensti od nekoliko stotina milja na sjeveru Perua. Odjeća joj je bila ukrašena figuricama ptica, i amazonskih majmuna izrađenim od kostiju. Na tom mjestu su nađene figurice žena od gline iz istog perioda što pokazuje da su žene imale značajnu ulogu u toj ranoj zajednici.

Na obali jezera Turkana u Keniji nađene su kosti 27 muškaraca koji su prije 10.000 godina masakrirani iz nepoznatih razloga.

Na malom ostrvu Mona u blizini obale Portorika lokalno stanovništvo je ukrašavalo jednu pećinu crtežima svojih božanstava. U jednoj od pećina pored crteža iz 10. i 11. vijeka, nađeni su crteži krstova i zapisi iz Biblije na latinskom jeziku koji su ostavili prvi Španci koji su u 16. vijeku stigli do tog ostrva.

To je , smatraju stručnjaci, neosporan dokaz da su dvije civilizacije bile spremne da žive jedna uz drugu, a tek docnije je došlo do sukoba i netrpeljivosti.

U blizini ostrva Antikitera u Egejskom moru prije nekoliko godina je nađena olupina potonulog broda iz 65. godine prije nove ere koji je prenosio veliko bogatstvo. Prošlog ljeta je pronađen ljudski skelet u olupini, što se inače rijetko dešava.

Naučnici se nadaju da će utvrditi porijeklo pronađenog mornara koji je vjerovatno bio u jednoj od ostava kada je brod potonuo i tako ostao zarobljen na dnu.

Sačuvano je oko 1.000 zvaničnih dokumenata vezanih za čuveno suđenje vješticama iz Salema u 17. vijeku, ali ni u jednom se ne pominje mjesto gdje je 19 osuđenih osoba bilo obješeno.

Sada je konačno utvrđeno mjesto gdje su bila postavljena vješala, ali nema tragova pokojnika. Vjeruje se da su rođaci žena koje su obješene između 1692. i 1693. dolazili tokom noći i odnosili pokojnice do porodičnih grobnica.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno