Info

Deset mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste na Koridoru Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

1. Mala vijećnica – Beledija

Na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine okružena rijekama Bosnom i Savom te planinom Vučjak nalazi se Općina Odžak s istoimenim središtem. U centru Odžaka se nalazi Beledija ili mala gradska vijećnica (općinska zgrada), izgrađena 1903. godine. Ova historijska građevina predstavlja primjer arhitekture iz perioda prijelaza iz 19. u 20. stoljeće na našim prostorima. Predstavljala je gradsku kuću koja je odgovarala zahtjevima uprave i administracije toga vremena. Mala vijećnica u Odžaku proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

2. Tvrđava Vranduk

Smješten 14 kilometara od grada Zenice i izgrađen na stijeni iznad klisure, stari grad Vranduk prelijepo je srednjovjekovno zdanje koje sa ponosom stoji na ovom mjestu duži niz vjekova.

Gotovo savršeno očuvano sve do danas, bio je povremeno i sjedište bosanskih kraljeva, a posebno se za njegovu historiju spominje pretposljednji bosanski kralj Tomaš.
Stari grad Vranduk je, vjerovatno, podignut krajem 14. vijeka. Prvobitno je bio banski, a potom kraljevski grad, te je bio i jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne. Tokom izgradnje utvrde, vodilo se računa o njenoj lokaciji, te je ona konačno izgrađena na veoma važnom putnom pravcu sa ciljem kontrole putne komunikacije.

Osmanlije su u više navrata opsjedale Vranduk. Zauzeli su ga 1463. godine. U svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski je, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk.

Početkom 18. stoljeća utemeljena je Vrandučka kapetanija. U 18. i početkom 19. stoljeća grad je služio kao zatvor za političke krivce. Austrijske trupe su 1878. godine zauzele grad i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je napušten.

Iako se na prvu možda čini mali površinom, čitavo mjesto izuzetno je sadržajno, te se u unutar tvrđave nalazi muzej, sa velikim brojem zanimljivih eksponata, među kojima se izdvaja jedan ugovor o trgovini potpisan 1449. godine od strane kralja Tomaša.

Unutar zidova Starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze, i sl.  Svi nalazi su pohranjeni u muzeju grada Zenice.

3. Kamberović polje

Kamberovića polje u Zenici je jedan od najljepših gradskih parkova u BiH. Kamberovića polje krasi Zenicu u svakom godišnjem dobu. Tu se nalaze i mnogobrojni sportski tereni od atletskog stadiona, preko teniskih terena, pa do terena za odbojku, košarku, mali nogomet, nogomet, biciklističkim stazama i stazama za šetnju.

4.  Turističko-arheološki park Ravne 2

Arheološko-turistički park Ravne 2 je osnovan 2016. godine i predstavlja centralno mjesto okupljanja kako domaćeg stanovništva, tako i turista, jer se tu odvija najveći broj događaja u toku godine. U parku se nalaze brojne kamene instalacije (krugovi, megaliti), spiralna botanička bašta, labirinti energije i ljubavi, rekreacijske staze, dječja igrališta, multimedijalna dvorana, piramida, bine za jogu i meditaciju, koncertna bina s prirodnim amfiteatrom kapaciteta 5.000 posjetitelja, ružino trostruko srce, aleja organskih voćki, te brojne druge instalacije, kao i toaleti i parking. Svi ovi sadržaji čine ga jednim od najatraktivnijih turističko-arheoloških parkova u Bosni i Hercegovini, a i šire.

5. Baščaršija

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15. vijeku kada je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad.

Riječ Baščaršija potječe od riječi "baš", koja znači "glavna" na turskom, tako da Baščaršija znači “glavna čaršija” Baščaršija, u čijim okvirima se nalaze Stara pravoslavna crkva, Gazi Husrev-begova džamija, medresa i biblioteka, Sahat kula, Stari jevrejski hram, Brusa i Gazi-Husrev begov bezistan,  Vijećnica  i brojne druge znamenitosti je spomenik pod zaštitom države, kulturno- historijsko središte Sarajeva i nezaobilazno mjesto za sve stanovnike i posjetitelje glavnog grada BiH. Sebilj je centralno mjesto Baščaršije, trgovačkog dijela grada sa bezbroj uličica i dućana prepunih robe u kojem i danas majstori pred vašim očima izrađuju proizvode od bakra.

Na Baščaršiji se može kupiti svašta, od ručno rađenog nakita, neizostavnih setova za bosansku kafu do ručno rađenih magnetića i nakita od bakra. Tu su i razne zdjele, ukrasi za kuću, šarene jastučnice, proizvodi od kože, odjeća…

Baščaršija je naravno i centralno mjesto da probate ukusne tradicionalne bosanske specijalitete.

6. Stari most

Simbol grada i nezaobilazno mjesto svakog obilaska Mostara je predivan Stari most na rijeci Neretvi, po mnogočemu jedinstven. Sam grad je dobio ime po “mostarima”, čuvarima mostova, tako da su mostovi oduvijek važan dio njegova identiteta.

Vrijedi spomenuti da se on do 1566. godine prvo zvao most sultan Sulejman koji je dao nalog da se most izgradi, potom Veliki most, da bi tek kasnije dobio ime Stari most koje nosi danas.

Ova prekrasna kamena građevina duga je 28,7 metara i široka 4 metra, s lukom od 21 metra, a kad se promatra s odrazom u Neretvi izgleda kao krug koji simbolizira život. Uz njegovu gradnju i povijest vežu se brojne legende, poput one da je projektant Hajrudin pobjegao netom prije dovršetka jer je sultan zaprijetio da će ga ubiti ako se most uruši.

Komitet za svjetsku baštinu je jula 2005. upisao područje Starog mosta Starog grada Mostara na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Stari most, poznat je i po čuvenim skokovima u rijeku Neretvu.

7. Stari grad Počitelj

Nedaleko od Mostara nalazi se Stari grad Počitelj u Općini Čapljina, smješten na lijevoj obali Neretve. Počitelj predstavlja  tvrđavu  koja potječe iz srednjega vijeka.

U dolini Neretve, glavno uporište u obrani od Turaka bilo je u Počitelju. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Danas, povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav je potpuno u funkciji turizma i kulturnih priredbi.

U januaru 2003. historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Godine 2007. podnesena je kandidatura Počitelja za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju. Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog „štiha“, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

8. Mogorjelo

Jedan od značajnijih spomenika rimskog doba u Bosni i Hercegovini je Mogorjelo, u neposrednoj blizini Čapljine. Ovaj jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, u južnom dijelu BiH, spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji.

Nacionalnim spomenikom BiH proglašen je 2002. godine, a ima veliki kulturno-historijski i naučni značaj, koji se može posmatrati kroz njegovu blizinu rimskom gradu Naroni. Posebno lijep okvir ovom spomeniku daje gusti šumarak primorskog drveća, posebno čempresa.

Građevina je otkopana između 1889. i 1903. godine, a u narednim godinama je i konzervirana.

Najstarije građevine datiraju iz 1. vijeka, kada je lokalitet služio kao zemljoradnički centar (villa rustica fructuaria).

9. Etno selo Međugorje

Etno-selo Herceg nadomak Međugorja predstavlja jedinstveni turistički kompleks otvoren 2008.

Selo izraslo iz kamena i stvoreno od kamena u svom konceptualnom smislu obuhvata sve sadržaje tradicionalnog hercegovačkog sela.

Svi koji posjete Herceg Etno selo, uživat će u domaćinskoj atmosferi i zaplovit će valovima ljepote mirisa, boja i okusa.

10. Vodopadi Kravice

Vodopadi Kravice mala su oaza prirode veoma blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode, danas pod zaštitom države.

Visina vodopada ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150 metara. Vegetacija koju ćete ovdje vidjeti, zaista je zapanjujuća, pa je tako preko sedronosna sloja od dna do vrha vodopada izrasla trava, konoplje, mahovina i lišajevi.

Ono što je zanimljivo je da vodopadi Kravice nude još mnogo toga, a u blizini se nalazi i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić, a moguće su i vožnje kanuom ukoliko želite.

10. Vodopadi Kravice

Vodopadi Kravice mala su oaza prirode veoma blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode, danas pod zaštitom države.

Visina vodopada ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150 metara. Vegetacija koju ćete ovdje vidjeti, zaista je zapanjujuća, pa je tako preko sedronosna sloja od dna do vrha vodopada
izrasla trava, konoplje, mahovina i lišajevi.

Ono što je zanimljivo je da vodopadi Kravice nude još mnogo toga, a u blizini se nalazi i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić, a moguće su i vožnje kanuom ukoliko želite.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno