Ljudi

Deset godina od preseljenja efendije Teufika Đulana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TEUFIK-ef. ĐULAN (1942 – 2009) Teufik-ef. Đulan je rođen 5. novembra, 1942. godine, u selu Završe (Donja Vraca) kod Zenice. Osnovnu školu završio je u Arnautima, a osmogodišnje školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi završio je 1964. godine. Nakon odsluženja vojnog roka, 1966. godine obavljao imamsko-muallimske dužnosti u Sejmenskoj džamiji. Godinu dana nakon toga prelazi za imama i hatiba u džemat Kočeva gdje ostaje do kraja svog radnog vijeka. Vanredno je studirao Fakultet islamskih nauka, a 1980-tih godina je jedno vrijeme bio v.d. vjersko-prosvjetnog referenta Odbora Islamske zajednice Zenica. Penzionisan je 2007. godine.

Hadži Teufik-ef. Đulan je na Ahiret preselio u subotu 17. oktobra, 2009. godine. Život jednog neumornog daije i pregaoca okončao se bez duže bolesti. Teufik-ef. se čitav svoj život smjerno i hrabro nosio sa svojom gojaznošću, a njegovo srce se u 67 godini života, svega dvije godine od penzionisanja jednostavno ugasilo. Kao imam ostaće dugo vremena pamćen u zeničkoj čaršiji po svojim vazovima i hutbama, ali i po principijelnosti i stavu, te rezultatima svoje misije podučavanja dini-islamu. Teufik-ef. je čitav svoj radni vijek proveo u jednom džematu, u Kočevskoj džamiji u srcu zeničke čaršije. Kočeva džamija i misija u njoj bili su, u najkraćem, njegov život, a on je bio, na neki način Kočeva džamija. I danas se u svakodnevnom govoru Zeničana ova džamija često zna označiti kao “Đulanova” džamija. I džematlije ovog džemata su svoje poštovanje prema dugogodišnjem imamu iskazali na primjeren način omogućivši da Teufik-ef. Đulan bude ukopan u haremu ove džamije.

Tokom preko četiri decenije rada u džematu Kočeva Teufik-ef. je odgojio i podučio osnovama vjere i učenju Kur’ana na hiljade zeničke djece. Tokom njegovog službovanja na mjestu stare džamije izgrađena je potpuno nova džamija Kočeva sa uređenim dvorištem i abdesthanom. Teufik-ef. je više puta bio vodič na hadž bosanskim hadžijama, pa je pred kraj radnog vijeka izdao i knjigu “Vodič za hadž”, veoma praktičan priručnik za obavljanje ovog islamskog šarta.

“Draga braćo, evo nas ispraćamo na Bolji svijet našeg kolegu, hadži Teufik efendiju. Čovjeka koji je četrdeset godina otvarao vrata Kočevske džamije. I da nije ništa drugo radio, da je samo otključavao i zaključavao za svo to vrijeme zaslužuje našu pažnju, naše poštovanje. Ja sam zaista potresen. Znao sam da je smrt neminovnost, ali me je iznenadila smrt Teufik-ef., koji je kroz svoj život, vidite, četrdeset godina, davao upute i ostavio nam u emanet da nastavimo tim njegovim putem. Islamska zajednica u Zenici, evo na ovaj način se odužuje. Ja se, zaista, od srca zahvaljujem džematlijama Kočeve što ćete ga ukopati pored džamije u kojoj je bio preko četrdeset godina.,” kazao je u govoru nakon klanjanja dženaze zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet-ef. Spahić.

Neka je Allahova milost njegovoj plemenitoj duši!

M.Kovač/Preporod



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno