Zenica

Delić u Zenici na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje ‘Medica’ Zenica u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike organizovalo je danas, u povodu obilježavanja 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, okrugli sto pod nazivom ‘Jačanje dijaloga institucija i nevladinih organizacija u podršci ostvarivanja prava civilnih žrtava rata, posebne kategorije’.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, tokom uvodnog obraćanja, istakao je važnost saradnje između civilnog sektora, nevladinih organizacija i vladinih institucija u implementaciji Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

– Zahvalan sam za angažman nevladinom sektoru i njihovoj posvećenosti implementaciji Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, posebno žrtava ratnog zločina silovanja. Zahvalan sam Medici i organizacijama koje nam pomažu u uvođenju u pravo civilnih žrtava rata posebne kategorije; žene žrtve ratnog silovanja i djecu rođenu iz tog zločina. Saradnja između civilnog sektora, nevladinih organizacija i vladinih institucija ključna je za uspješnu implementaciju Zakona. Zajednički rad osigurat će da zakon donese stvarne promjene u životima žrtava – naglasio je ministar Delić.

Prema podacima različitih istraživanja, između 20.000 i 50.000 osoba pretrpjelo je seksualno zlostavljanje tokom rata, dok je u registru zabilježeno nešto manje od 1000 osoba. Ti podaci ukazuju na važnost provođenja Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, koji omogućava žrtvama ratnog silovanja ostvarivanje prava bez dodatne traumatizacije kroz sudske postupke. Novim Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata dovoljno je da u upravnoj proceduri žrtve dokažu da su preživjele zločin da bi im se priznalo pravo i status posebne kategorije.

Ministar Delić istakao je i značaj skidanja stigme i osjećaja srama koji žrtve nose.

– Moramo otvoreno govoriti o tim zločinima, priznavati patnje žrtava i pružati im podršku. Također, Zakon prepoznaje djecu rođenu iz zločina ratnog silovanja kao posebnu kategoriju civilnih žrtava rata. Moramo prihvatiti da su ta djeca rezultat rata i zločina silovanja, te im pružiti potrebnu podršku – zaključio je ministar Delić.

Okrugli sto je okupio predstavnike vladinih institucija, nevladinih organizacija i stručnjake, koji su opredijeljeni zajedničkim snagama raditi na jačanju dijaloga i saradnje s ciljem podrške ostvarivanju prava civilnih žrtava rata i kvalitetne implementacije Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata.

– Organizacija tog okruglog stola predstavlja važan korak ka stvaranju pravednijeg društva i osiguravanju podrške za one koji su pretrpjeli strašne zločine tokom rata, a zaključci sa današnjeg događaja bit će dobre smjernice za kvalitetniju primjenu Zakona u praksi – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno