Info

Delić o pomoći EU-a: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije za subvencioniranje energenata ispunjava 152.488 domaćinstava. Rekao je da je najviše domaćinstava koji su ispunili uvjete iz kategorije penzionera.

Dodaje kako je čitav proces provjere podataka rađen automatski.

– Nije bilo prostora za ljudsku grešku. Od srijede će aplikanti moći online da provjere status svoje prijave na web stranici Ministarstva, i to do 12.decembra na način da će ukucati svoj matični broj ili nekog od člana domaćinstva – rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Delić.

Naglasio je da će svi koji žele, imati priliku da se žale na lokaciji gdje su podnijeli zahtjev za pomoć.

– Po okončanju prigovora bit će finalna lista poslana na Vladu Federacije BiH i dalje transfer prema jedinicama lokalne samouprave, oni će isplatiti novac krajnjim korisnicima – rekao je Delić.

Nije mogao precizirati koliko će iznositi pomoć po domaćinstvu. Ranije je bilo riječi da će pomoć za penzionere biti do 300 KM, a ostale kategorije do 600 KM.

– Iznos će se znati nakon finalne liste onih koji su zadovoljili sve kriterije, kada Vlada utvrdi odluku. Vjerujem da postoji mnogo građana koji nisu imali pravo aplicirati, ali smo i svjesni pokušaja malverzacija. Mislim da je ovo realna slika – rekao je Delić.

Ukupan broj prijava na poziv je bio 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.

– Imali smo oko 6.000 prijava koje su bile bukvalno pokušaj prevare, gdje su se ljudi prijavljivali u više kategorija, jedan matični broj je prijavljivan više puta a mijenjan je samo račun u banci. Znamo i da je bilo odjava prebivališta i drugih malverzacija – rekao je Delić.

Kaže kako mu je bila zanimljiva anketa koju je radila jedna od televizija sa onima koji su stajali u redovima i predavali aplikacije za pomoć.

– Pitali su ih kako će potrošiti novac. Mnogi su rekli da će ih potrošiti na novogodišnje praznike, za šta nisu u suštini ni namijenjena – rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete su iz kategorije penzionera gdje je 115.945 prihvaćenih prijava. Zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak, je 29.945 prihvaćenih, potom kategorija domaćinstava gdje primaju stalnu novčanu pomoć 5.558 dok je u kategoriji domaćinstava koju čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Gledajući po kantonima najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na pomoć dolazi iz Tuzlanskog kantona, 32.600, Zeničko-dobojski 32.038 i Kanton Saajevo 29.643 i Srednjebosanski kanton 22.808.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno