Politika

Delegacija Vlade ZDK u posjeti Kaknju: Studentima 207 stipendija, gimnazijalcima zgrada Gimnazije u novom ruhu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Vlade ZDK u posjeti Kaknju: Studentima 207 stipendija, gimnazijalcima zgrada Gimnazije u novom ruhu – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković uručili su danas rješenja o dodjeli stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 207 studenata sa područja općine Kakanj. Stipendije su dobili svi studenti koji su zadovojili uslove konkursa, a u odnosu na prethodnu godinu stipendiju je Kaknju dobilo dodatnih 67 studenata.

“U budžetu za 2019. godinu za stipendije smo obezbjedili 2,44 miliona KM ili 400.000 KM više nego prethodne godine, tako da je stipendije dobilo ukupno 2.230 studenata iz branilačke populacije. Nastojat ćemo, također, da prihvatimo i sve aplikacije na predstojećem konkursu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Svojim dolaskom u Kakanj želio sam poručiti studentima da mogu računati na pomoć Vlade, ali i da im kroz vlastiti primjer, kao mlad čovjek iz radničke porodice, a takav primjer je i načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo, pošaljem poruku da mogu uspjeti u BiH, ali da se moraju obrazovati, biti uporni, raditi i iskoristiti šansu koja im se ukaže”, kazao je premijer Ganić.

Iznos stipendije je 800 KM za prvu godinu i 1.200 KM za ostale godine studija. Stipendiranje braniteljske populacije jedan od od programa Ministarstva za boračka pitanja ZDK, koje ove godine raspolaže budžetom od 10,6 miliona KM, što je najviše do sada.

“Vlada bi ubrzo trebala usvojiti program zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljske populacije u ZDK, tako da bi javni oglas mogao biti raspisan u drugoj polovici mjeseca maja”, kazao je ministar Čolaković.

Delegacija Vlade ZDK prisustvovala je i priredbi povodom završetka radova na utopljavanju zgrade Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj. Zamjenu vanjske stolarije, ugradnju termofasade i zamjenu oluka sa 140.000 KM finansirali su Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Svjetska banka i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, što je jedan od najkapitalnijih projekata od osnivanja škole prije 60 godina.

“Desetine škola u ZDK je zahvaljujući projektu energetske efikasnosti dobilo novu stolariju, fasadu, krovove, kotlovnice. Naše opredjeljenje je da nastavimo razvijati infrastrukturu, bez koje nema kvalitetnog obrazovanja. U ovoj gimnaziji nastojat ćemo da u narednom periodu pomognemo unutrašnju rekonstrukciju i obnovu sale, jer želimo da napravimo poseban ambijent za naše učenike”, kazao je Ganić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić pozvao je maturante Gimnazije „Muhsin Rizvić“ da upišu neki od studijskih programa Univerziteta u Zenici, a Vlada će nastojati da osigura adekvatnu podršku kroz jedan od dva stipendijska programa.

Delegacija Vlade ZDK posjetila je Kraljevu Sutjesku, te obišla Muzej koji djeluje pri JU KSC Kakanj.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno