Zenica

Delegacija UNICEF-a u BiH posjetila Tužiteljstvo ZDK u sklopu programa “Pravda za djecu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacije UNICEF-a u Bosni i Hercegovini predvođena direktoricom Rownak Khan, zajedno s predstavnicima ambasada Švedske i Švicarske, posjetila je danas Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona gdje su im prezentirani rezultati dosadašnje implementacije programa “Pravda za djecu”.

Pomenuti program finansirale su Vlada Švicarske i Švedska međunarodna agencija za razvoj, a UNICEF u BiH realizirao ga je od 2010. godine.

– U fokusu saradnje je transformacija pravosudnog sistema za djecu, s ciljem pružanja psihološke pomoći djeci u kontaktu sa zakonom – bilo da se radi o žrtvama, svjedocima ili počinitelji krivičnoga djela – kazala je portparolka Tužiteljstva ZDK Mirna Poljac.

Partneri i donatori obišli su novoopremljene prostorije prilagođene djeci u kontaktu sa zakonom te su razgovarali s glavnom tužiteljicom Vesnom Kaknjom i stručnjacima koji pružaju psihološku podršku djeci u kontaktu sa zakonom. Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima, postignućima, preprekama i planovina za dalji rad.

– Želim izraziti zahvalnost i našim partnerima, švicarskoj i švedskoj amabasadi, koji rade skupa s nama na ovom putu više od 10 godina, kako bismo donijeli pravdu za svako dijete u BiH. Željela bih spomenuti neke od najvažnijih rezultata koji su postignuti. Prvenstveno, ovaj je program doprinio izradi zakonskog okvira za prevenciju od počinjenja kaznenih djela u više od 63 posto općina u BiH, a što je utjecalo i na smanjenje zadržavanja, pritvaranja djece i mladih osoba u BiH – kazala je Khan.

Ona je podvukla kako je implementacija ovog programa te promjene zakonskih okvira, u periodu od 2011.-2020. godine, “dovele i do smanjenje broja osuđene djece 71 posto”, a u 16- godišnjem periodu, prema podacima koje objavljuje policija, “za 45 posto smanjen je broj djece u sukobu sa zakonom”.

– Dakle, sve su ovo impresivni rezultati, ali svi smo svjesni da je još puno toga što je potrebno učiniti. Zato je neophodno ojačati veze i saradnju između pravosuđa i organa socijalne zaštite. Dakle, ono što bismo također željeli vidjeti je jačanje kapaciteta pravosudnog sistema – u smislu uključivanja djece i njihovih potreba u procesu odlučivanja te uzimanja u obzir socijalnih i ekonomskih okolnosti u kojima žive djeca i njihove obitelji pri pristupanju pravosudnom sistemu – kazala je Khan.

Sada su, dodala je, na potezu institucije u BiH, koje trebaju “preuzeti odgovornost da osiguravaju više budžetskih sredstava”, kako bi se osiguralo da svako dijete u BiH dobije pravo na ostvarivanje pravde.

U delegaciji su, između ostalih, bili i predstavnica Švedske razvojne agencije Eva Smedberg te predstavnik Ambasade Švicarske u BiH Haris Lokvančić, koji su najavili izlazak iz finansiranja programa te izrazili nadu da će nadležne vlasti osigurati budžete za nastavak podrške ovom programu i djeci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno