Info

Delegacija kantona učestvovala na okruglom stolu: “Modaliteti rješavanja statusa porodilja i isplate dječijeg doplatka u FBiH“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija kantona učestvovala na okruglom stolu: “Modaliteti rješavanja statusa porodilja i isplate dječijeg doplatka u FBiH“- Kantonalni ministar rada, socijalne politike i izbjeglica Nurđehan Šahinović i predsjedavajući Skupštine Kantona Jasmin Duvnjak učestvovali su na radnom sastanku i okruglom stolu na temu: „Modaliteti rješavanja statusa porodilja i isplate dječijeg doplatka u Federaciji Bosne i Hercegovine“, koji je inicirala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Osnovni razlog pokretanja ove inicijative je unapređenje zaštite porodilja, harmoniziranje i ujednačavanje porodiljskih naknada i dječjih doplataka u cijeloj FBiH.

Na sastanku su utvrđeni slijedeći Zaključci:

Uz koordinaciju na svim nivoima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je osigurati jedinstvena zakonska rješenja koja će omogućiti adekvatne pravne mehanizme zaštite i podrške porodicama s djecom na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Dati podršku donošenju novog Zakona o podršci porodicama s djecom na nivou Federacije BiH, koji bi na jedinstven način, na načelima socijalne pravičnosti, trebao urediti ostvarivanje osnovnih prava iz ove oblasti (dječiji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim porodiljama) na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Nužno je promijeniti formalno – pravni status žena porodilja u radnom odnosu, na način da se njihova prava iz sistema socijalne zaštite vrate u sistem prava iz radnog odnosa i zdravstvenog osiguranja.

U dugoročnom periodu nužno je nastojati stvoriti pravne, finansijske i političke pretpostavke za osnivanje Fonda za zaštitu porodice i djece, koji bi kao institucija u ovoj oblasti, na jedinstven način, djelovao na području cijele Federacije BiH, te zadužiti Federalno ministarstvo finansija da sačini finasijsku projekciju za provedbu ovog zaključka

Preispitati vertikalnu raspodjelu javnih prihoda po nivoima vlasti, pri čemu osnovni kriteriji za raspodjelu sredstava treba da budu prava građana, uz jedinstvenu metodologiju i kriterije.

Stručna služba Skupštine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno