Info

Deklaracija Društva novinara BiH i političkih partija o izbjegavanju govora mržnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deklaracija Društva novinara BiH i političkih partija o izbjegavanju govora mržnje – Društvo novinara Bosne i Hercegovine usvojilo je Deklaraciju o poštivanju Etičkog kodeksa u javnim nastupima i izbjegavanju govora mržnje u predizbornoj kampanji.

Tu deklaraciju su do danas potpisali iz SDP-a, SDA, Naše stranke, iz stranke Narod i pravda te SBB-a. Isti dokument bit će ponuđen na potpisivanje i drugim strankama u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Društava novinara BiH Fedžad Forto rekao je Patriji da ga raduje jer je naišao na razumijevanje kod predstavnika političkih partija, koji su se javno obavezali da neće širiti govor mrženje u vremenu do izbora, te da neće vršiti pritisak na medije.

„Deklaraciju smo ponudili političkim partijama za koje očekujemo da će imati neku odlučujuću ulogu u izborima Bosne i Hercegovine“, rekao je Forto. On je istakao da se na problem govora mrženje u predizbornim kampanjama ranije ukazivalo uglavnom površno, saopćenjima za javnost, ali da su ovog puta iz Društva novinara napravili i konkretne korake.

„Razgovarali smo sa predstavnicima političkih partija, jer smo željeli da se javno slože da će poštivati neke principe, međe njima i one protiv širenja govora mrženje tokom predizborne kampanje, kao i to da neće vršiti bilo kakvo nasilje nad medijima“, rekao je Forto.

„U ličnim kontaktima sa predstavnicima najvećih političkih parija u zemlji dobili smo njihova uvjeravanja da će izbjegavati govor mrženje i pritisak na medije“, dodao je.

Generalni sekretar Društava novinara BiH istakao je i to da se Deklaracijom pozivaju i mediji da poštuju iste principe, te da ne budu širitelji govora mržnje, a posebno ne, kako je rekao, „pod izgovorom da su samo prenijeli riječi političara.“
Forto smatra da „novinari ne smiju dozvoliti da budu instrumenti takvih politika.“

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno