Posuđeno

Davis Cup naše stvarnosti: Spašavanje 26. reprezentacije svijeta počinje s navijačima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Davis Cup naše stvarnosti: Spašavanje 26. reprezentacije svijeta počinje s navijačima – Nekako u tišini, bez prevelike medijske pompe, teku pripreme za meč teniskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Južnoafričke Republike u okviru play-offa Svjetske grupe I Davis Cupa koji će se igrati 6. i 7. marta u zeničkoj Areni.

U sjeni nekih mnnogo nebitnijih sportskih događaja teniski Zmajevi će ponovo igrati meč(eve) za historiju, kojih su posljednjih godina odigrali već mnogo. Dok je tenis u većini svjetskih država, a posebno u našem okruženju, top sport, kod nas je nekako smješten na margine iako svojim uspjesima zaslužuje itekako više.

Podatak da je teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno 26. na svjetskoj rang listi može se nazvati senzacionalnim – trenutno nemamo sporta u kojem smo toliko visoko. Fudbaleri su na 49. poziciji, košarkaši su 45. na FIBA listi, no o njima znamo gotovo sve, od toga da li je neko bio na modnoj reviji do toga da li je povrijedio nožni palac.

A tenis je itekako golem sport, igra ga čitava planeta, ulažu se milijarde, i biti 26. na svijetu definitivno je nešto čime se moramo ponositi.

Opet, već dvije decenije, koliko traje naše „dizanje“ od posljednjeg ranga do sadašnjeg, traju muke oko organizacije mečeva jer podrške institucija vlasti ili nema ili je simbolična, pa su u Teniskom savezu Bosne i Hercegovine često “navijali” da igraju u gostima jer tako bi imali manje troškove nego da organiziraju meč u našoj državi. Sama ta činjenica zvuči prilično bizarno, ali nažalost njihova je realnost.

“Kao i uvijek, problemi su prilični za organizaciju, ali nećemo da se žalimo, nekako se sve izdobri i odigramo naše mečeve. Sad smo u najjačem sastavu, tu su i Damir Džumhur i Mirza Bašić i Tomo Brkić i Nerman Fatić. Kapiten će biti Zoran Zrnić. Zaista imamo velike ambicije i očekujemo pobjedu. Nadamo se da će naši momci imati i veliku podršku s tribina”, rekao je Senad Hadžimešić, direktor teniske reprezentacije BiH.

Nebriga vlasti na stranu, na nju smo i navikli, jer u našoj državi ne postoji nikakvo sistemsko rješenje za sport, pa se većinom pomoć “završava” ako je neko s nekim političarem dobar, a ne zato što imamo neke jasne odrednice kome, kako i koliko se treba pomagati.

Moramo ovdje spomenuti i navijače, obično su naši mečevi pred polupraznim tribinama, i to nevezano za to gdje se odigravaju. Možda ljudi smatraju tenis nekim uštogljenim sportom, pa se tu ne može navijati, a i mečevi traju previše. Nije to tako. Mečevi reprezentacija imaju nešto opuštenija pravila nego teniski turniri, pa se tu često vide navijanja kao na fudbalskim stadionima, bubnjevi, trube, pjesme.

U susjednoj Hrvatskoj i komšijskoj Srbiji mečevi reprezentacije su bukvalno spektakli gdje karte planu danima prije, dvorane su ispunjene, navija se “brazilski”. Neko će reći – pa dobro, oni imaju Novaka Đokovića, Marina Čilića, ali to zaista ne bi smjelo biti opravdanje da i naši teniski Zmajevi imaju vatrenu podršku s tribina.

Momci su 26. na svijetu. Halo, 26. na planeti Zemlji, pa da smo u badmintonu 26. to bi bilo golemo, a kamoli u tenisu koji je jedan od najutjecajnijih sportova koji postoje.

Generacija koja trenutno nastupa za naš tim vjerovatno dugo neće biti nadmašena, posebno u situaciji u kojoj uslovi za razvoj tenisa u BiH ne garantiraju ne stvaranje asova, već stvaranje običnih profesionalaca.

U Sarajevu djeca gotovo da nemaju gdje trenirati, slično je i u svim ostalim gradovima, pa nastanak nekog tenisera koji će biti relevantan u svjetskim okvirima većinom zavisi od fanatične predanosti pojedinca da ipak, i u takvoj kaljuži, uspije.

Zbog nedostatka podrške vlasti, ali i nedovoljnog odziva publike, ugasio nam se i ATP Challenger u Sarajevu, na kojem su nastupali takvi asovi kakvi su Đoković, Čilić, Janko Tipsarević, Thomas Berdych, Jo Wilfried Tsonga, Richard Gasquet.

Ne dozvolimo da nam se tako pred očima ugasi i jedna selekcija koja ime Bosne i Hercegovine drži u svjetskom vrhu. Zato, otiđite u Zenicu, podržite naše Zmajeve, zaslužili su to.

scsport

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno