Kultura

Dani sevdaha Vranduk-Zenica 2015

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“. – Subota u 21h: Festival sevdaha „Vranduk-Zenica 2015.“

U maloj sali Grada Zenice danas je održana  press konferencija povodom IX Dana sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“. Prisutnim su se obratili gospoda: Avdo Ismić, predsjednik Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice, Miralem Redžić, predstavnik uprave Grada Zenice, te Mirela Beganović, jedna od učesnica takmičarskog dijela festivala „Vranduk 2015“.
Na pressu je istaknuto da se deveta manifestacija Dani sevdaha „Vranduk“- Zenica 2015, održava u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice.
Centralni dio manifestacije održava se u subotu  25.07.2015 godine od 21,00 sat u tvrđavi Vranduk, a to je Festival sevdaha „Vranduk – 2015“
Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije.
Održavanje programa predviđeno je u tvrđavi drevnog kraljevskog grada Vranduk, što samo po sebi
predstavlja poseban ugođaj za posjetioce, a planirani muzički program i sveukupni ambijent daju dodatni poticaj za afirmaciju historijskog kraljevskog grada Vranduka kao izuzetne turističke destinacije.
Zbog izuzetno skromnih sredstava za troškove realizacije programa i ektremno visokih temperatura, koje su zahvatile BiH, organizatori su primorani skratiti i mijenjati termin i sadržaj u realizaciji programa, ali uvjeravaju da je kvalitet programa ostao na istom nivou.
Uprkos ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge sa daleko dužom tradicijom organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2015“ mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada-istaknuto je na pressu.
Organizacioni odbor je odlučio da postavi humanitarnu kutiju za vrijeme trajanja programa, kako bi omogučili da izvođači, gosti i građani po slobodnom izboru doniraju sredstva, koja će biti uplaćena za pomoć u saniranju šteta od katastrofalnih poplava i klizišta koje su zadesile područje Nemilskog i Vrandučkog kraja u maju 2014.godine.
Da ponovimo, centralni dio manifestacije održava se u subotu  25.07.2015 godine od 21,00 sat u tvrđavi Vranduk, a to je Festival sevdaha „Vranduk – 2015“
Predviđeni program Festivala sevdaha „Vranduk-2015“:
-festivalski dio: takmičenje 10 mladih neafirmisanih izvođača, sa izvedbenim pjesmama u duhu sevdaha,
-revijalni dio: nastup afirmisanih izvođača pjesme sevdalinke, specijalni gosti Festivala,
-finalni dio: proglašenje pobjednika u takmičarskom dijelu, dodjela nagrada i zahvalnica učesnicima, pokroviteljima i sponzorima, i svečanost zatvaranja manifestacije Dani sevdaha „Vranduk“-Zenica 2015.

Na pressu su istaknuta tri osnovna pitanja se protežu zbog čega ideja za manifestaciju Dani sevdaha „Vranduk“ –Zenica 2015:
– oživljavanje, baštinjenje, spašavanje od zaborava kulturnog naslijeđa i tradicije naroda BiH, posebno pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog autentičnog bosansko-hercegovačkog muzičkog kulturnog naslijeđa.
– afirmacija starog grada Vranduka i tvrđave Vranduk kao izuzetne turističke destinacije,
– nastojanje da manifestacija u budućnosti iznjedri pjesmu u duhu sevdaha koja će ući u antologiju BH sevdalinke koja pjeva o Vranduku i Zenici.

Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Zenica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i sporta ZE-DO kantona, BH Telekom, Arcelor Mittal, Almy d.o.o.Zenica, Askokomerc d.o.o.Nemila, sponzori: Restorani „Salčinović“, FIS d.o.o.Vitez, Cvjećara „Orhideja“ Zenica, ZENKO d.o.o.Zenica.
Medijski pokrovitelji: Rtvze, Naša riječ i Zenicablog.
Prijevoz na manifestaciju obezbjeđen ispred stadiona „Bilino polje“ od 18 sati, a ulaz na manifestaciju je slobodan.

Ekrem Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno