Rekreacija

Dan poslije Bobovca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Era Facebooka u našoj zemlji počela je 2008. godine. Certifikat za vodiča sam stekao 2009. godine, kada sam prvi put kročio na Bobovac. Iz ushićenja i ogromne želje, zanesen i sanjarskim elanom, sa svog profila “Putujte sa Affanom”, kojeg će se sjetiti stariji ljubitelji ove društvene mreže, stavio sam oglas da organizujem posjetu Bobovcu, u ljeto 2010. godine. Na taj poziv mi se odazvalo dvoje, meni nepoznatih ljudi.
Era korone počela je nekako s proljeća 2020. godine. U općoj zatvorenosti, nemogućnosti organizovanog prijevoza, restrikcija broja osoba na jednom mjestu, distanci, maski, kojekakvih čuda, na Dan državnosti te godine odlučujem da Azimuth 135 organizuje turu na Bobovac svojim vozilima. Mnogo automobila, nekih 30, došlo je na Vodovod, pa smo se u nekoj čudnoj koloni, razvučenoj, tihoj, popeli gore. No, klica je bila tu.
Fotografija lijevo: Kada se koliko-toliko korona “stišala”, 2021. godine organizujemo turu sa jednim minibusem i privatnim vozilima, u čijoj koloni je bilo 110 planinara, sa povodom obilježavanja godišnjice krunisanja Tvrtka I za prvog kralja Bosne. Dodao sam i Kraljevu Sutjesku, pa je tura dobila i edukativni karakter.
Fotografija desno: Ove, 2022. godine, minibus je bio opcija cijela dva sata nakon objave ture. Veliki bus nakon jednog dana, a drugi bus nakon tri. Sedam dana pred turu, učesnici planinarske ture za djecu na Liscu prijavljuju se, na šta ja odgovaram da nema niti jednog jedinog mjesta. Automobili se prijavljuju iz Zenice, Kaknja, Visokog, Sarajeva, Maglaja, Žepča, Travnika, Viteza, Mostara, Sanskog Mosta. Na početnoj tački ture, nakon intoniranja državne himne i pozdravnog govora, u koloni smo prebrojali 265 učesnika, čelo je bilo na Ljestvači, a začelje je pravilo prve korake, prelazilo prvi most na Bukovici. To vam je oko 1,5 km.
Hvala prijateljima iz GSS Kakanj na pratnji, Condorima na dolasku iz Sanskog Mosta, a Ingi i ekipi iz Mostara, Enijadu iz Dragovića na žrtvi za Bobovac, Nađi i Šabanu iz Mijakovića na kolačima i poslasticama, Senadu na otvorenoj džamiji u Kraljevoj Sutjesci, Azri i Almedinu na komunikaciji sa nadležnim, Dinani, Irmi i Mejrudinu na asistenciji, Dženisu i Bedemima na raspolaganju u radio-vezi, #GaziBabo Amelu, Elmiru i Marselu na fotkama dronom, Branku, Azri, Sabahudinu i ekipi na dočeku, upravi, djeci i roditeljima obdaništa Sindibad Zenica na organizaciji dječije ture, svima na čistoći i ekološkoj osviještenosti, svakom ko je jednom mišlju, tapšanjem po ramenu, rječju podrške, stiskom ruke, korakom, fotografijom, storyem, reelom, tweetom podržao, ne ovu turu, ne ovo udruženje, nego ovu ideju i ovaj Bobovac.
On je motiv, on je cilj, on je inspiracija.
Kada vodim ture, tražim način kako da svoje planinare podstaknem da zavole planinu, to mjesto i tu okolinu. Bobovac volim najviše, pa ako jedno od 265 njih zavoli Bobovac poslije jučerašnje ture, misija mi je uspjela.
Nemojte redu gledat’, dođite mu ‘nako.
Afan Abazović


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno