Zenica

Da li je upitno grijanje u Zenici, ovaj put zbog problema s kapacitetima koksare u Mittalu?

Podijeli ovu vijest:

Građani Zenice i ove zime bi mogli imati problema s grijanjem, a sve zbog nedovoljnih kapaciteta rada zeničke koksare zbog čega je, zbog povezanog načina rada, upitan i kapacitet rada zeničke Toplane.

Kako smo saznali, zenička koksara trenutno radi za oko 15 posto manjim kapacitetima u odnosu na one koje su potrebni za nesmetan rad zeničke Toplane, generacijskog projekta, koji je otvoren u martu ove godine.

Tada su svi govornici, od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića do direktora ArcelorMittala Zenica kazali da je Toplana Zenica osigurala sigurno grijanje građanima Zenice te da će osiguravati u budućnosti.

Međutim, situacija pred predstojeću sezonu grijanja je već zabrinjavajuća. Dok su sarajevske Toplane, s obzirom na vanjske temperature koje su bile u toku noći ispod pet stepeni Celzija, pustile sistem grijanja u funkciju, iz zeničkog Grijanja i Toplane Zenica nema ni naznaka kada bi se to moglo dogoditi.

Projekt vrijednosti 53 miliona eura, od čega su 41 milion eura kreditna sredstva EBRD-a, a 12 miliona direktna ulaganja, prema posljednjim informacijama, iako su građane uvjeravali, nije osmislen kao projekt koji može zasebno funkcionisati.

Kasumović je također najavio i da neće doći do poskupljenja grijanja, bez obzira na cijenu plina, jer je tako dogovoreno ugovorom koji nikad do sada nije javno objavljen.

Na jednoj od održanih konferencija za medije rečeno je i da sistem grijanja neće ovisiti o ArcelorMittalu, s obzirom na to da je taj problem postojao ranijih godina kada se prebacivala krivnja zbog nestabilnog grijanja u Zenici kada su se građani više smrzavali nego uživali u blagodatima onoga što plaćaju kada je napolju temperatura ispod nule.

Iz kompanije ArcelorMittal za zenički medij Zenit.ba su kazali da su u toku su analize problema koji su nastali u ovom pogonu i da će blagovremeno informisati javnost o stanju koksare.

Važno je pomenuti i da je Gradsko vijeće Zenice ove godine donijelo odluku o zagrijavanju da sezona grijanja počinje 1. oktobra, a da li će radijatori u stambenim jedinicama biti vrući još nije poznato.

Izvor: Klix

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno