Info

Da li je korona virus čin bioterorizma?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da li je korona virus čin bioterorizma? – Interes javnosti za pandemiju COVID-19 ne gubi na intenzitetu a sa svakom novoobjavljenom informacijom postoji potreba da se nove činjenice istraže i provjere. Vijest da je COVID-19 zapravo laboratorijski proizveden virus neprekidno se javlja u javnom prostoru, svaki put drugačije formulirana i dolazeći sa drugog mjesta. Ali, onog trenutka kada je francuski nobelovac i virolog Luc Montagnier ustvrdio da je u COVID-19 uočeno prisustvo HIV-a javila se opravdana potvrda da se ta informacija provjeri.

Lejla Pojskić je doktor bioloških nauka, naučna savjetnica za oblast genetike i vanredna profesorica za oblast biotehnologija i biosigurnost na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i, u tom smislu, kompetentna da razriješi dileme koje su se javile u javnosti.

Profesorica Pojskić je od 2000. godine zaposlena na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu, a od 2005. godine šefica je Laboratorije za humanu genetiku ovog Instituta. Govoreći za Al Jazeeru ustvrdila je da „prema trenutno dostupnoj naučnoj faktografiji o SARS-COV-2 virusu, dokazi su na strani teorije o prirodnom nastanku SARS-COV-2“.

  • Francuski nobelovac virolog Luc Montagnier krajem aprila je u medicinskom časopisu Pourquoi Docteur iznio tezu da je u genomu COVID – 19 uočeno prisustvo elemenata HIV-a, pa čak i malarije. Koliko je njegova tvrdnja tačna i da li, po Vašim saznanjima, u COVID – 19 postoji genom HIV-a?

U eter izlaze brojne nedokazane hipoteze, kao što je pretpostavka L. Montagniera u kojoj se pominje moguća veza između upotrebe SARS-COV-2 u istraživanjima vakcina za HIV pa čak i  malariju. Pomenuti naučnik svoju hipotezu bazira na tome da jedan dio genoma SARS-COV-2 podsjeća na sekvencu genoma HIV-a. Takve izjave u naučnoj zajednici se prihvataju sa skepsom, odnosno usvajaju tek nakon detaljnog istraživanja i eksperimenata primjenom konvencionalnih naučnih metodologija.

Međutim, ovakva nefiltrirana vijest u širokom auditoriju izaziva nezasluženo veliki (dez)informativni efekat. U suštini, detaljna istraživanja koja su provedena, odbacila su sumnje o bilo kakvoj sličnosti genomske informacije HIV-a i SARS-COV-2. Štaviše, repetitivni dijelovi sekvence koji su bili spornog porijekla u SARS-COV-2 se mogu naći u velikom broju različitih virusa.

  • Montagnier je tu tezu iznio kako bi promovirao ideju o vještačkom porijeklu virusa. Da li je on usamljen u takvoj tvrdnji i kakav je stav po tom pitanju naučne zajednice?

Prema trenutno dostupnoj naučnoj faktografiji o SARS-COV-2 virusu, dokazi su na strani teorije o prirodnom nastanku SARS-COV-2.

Od prvog zvaničnog slučaja COVID-19 i identifikacije epicentra zaraze, mogli smo čuti razne pretpostavke o mogućem porijeklu virusa. Od „klasične“ virološke teze da je virus prirodno evoluirao u izrazito patogenu formu i počeo se nekontrolisano širiti unutar ljudske populacije, do te da je virus „ispušten“ namjerno ili nenamjerno iz laboratorije tj. da je rezultat vještačkih genetičkih modifikacija i kao takav, bioteroristički čin. Svi naučnici imaju pravo na svoje pretpostavke, koje moraju temeljiti na  opštim i usvojenim naučnim istinama i u javnost  ih iznositi s rezervom, dakako. Najveća greška, po mom mišljenju je neprovjerene pretpostavke interpretirati široj javnosti na neadekvatan način kada one izazovu buku u trenutno vrlo važnoj komunikaciji borbe protiv pandemije.

S ciljem rješavanja ovog pitanja, kineski naučnici i svjetski biosigurnosni autoriteti su vrlo brzo izolovali uzročnika iz krvi zaraženih osoba, sekvencirali genom i stavili ga na raspolaganje globalnoj naučnoj zajednici za razvoj dijagnostičkih protokola i testova za detekciju virusa i potvrdu bolesti COVID širom svijeta. Dalji logičan slijed je bilo analizirati sekvencu virusnog genoma (RNK) i komparirati ga sa genomom poznatih korona virusa kako bi se identificirali divlji sojevi koji su poslužili kao osnov za nastanak novih mutacija koje su SARS-CoV2 omogućili prelaz sa životinjskog na ljudskog domaćina. Najveću sličnost novi korona virus ima sa SARS-CoV-1 jer se vezuje za Ace2 receptor na epitelnim ćelijama čovjeka koji je po strukturi vrlo sličan (homolog) receptoru kod šišmiša. Vezujući se za ćelijski receptor (Ace2) po principu „molekularnog prepoznavanja“ virus sebi „otvara vrata“ ćelije, „osvaja je“ i započinje proces infekcije i umnožavanja što je početak bolesti (COVID-19).

OSTATAK TEKSTA MOŽETE PROČITATI NA LINKU: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno