Naše

Crno na bijelo: Koliko je Kanton šest godina blokirao razvoj Zenice i da li i koliko godišnje Zenica dobije iz kantonalne kase?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je danas, prilikom posjete ministara i premijerke Vlade ZDK da je vrijeme da se “odblokira saradnja”, te da šest godina, kako je on na čelu Grada, niko iz Vlade nikad nije posjetio Gradsku upravu. Obzirom da “internet pamti”, na stranici Gradske uprave pronašli smo više saopćenja iste gradske uprave, pa i izjava samog Gradonačelnika, kojima demantuje – sam sebe.

Međutim, ono što smo utvrdili našavši neke od informacija o saradnji Grada i Kantona, jeste da je blokada i zaustavljanja ipak bilo – ali iz pravca Grada. Dokaz za to je i pravosnažna presuda kojom je Gradu zabranjeno da zaustavlja radove u području Babina, ali i Nemile.

Između ostalog, gradonačelnik je rekao i: -Glavna tema je spuštanje tenzija koje su bile proteklih šest godina………Dakle, ono što je prema Gradu Zenica bilo blokirano mi tražimo da se deblokira. ……Naprimjer, vodne naknade su uzimali od nas, nisu nam dali ni marku. Dakle, kao gradonačelnik tražim samo da se sve definiše i naprave propisi, ali i svi tretiraju pravično i jednako.”

Međutim, uvidom samo u prošlogodišnji izvještaj na temu koju je naveo gradonačelnik, vidljivo je koliko projekata je ustvari finansirao Kanton, a uglavnom “inkasirao” u svoju korist gradonačelnik kroz medijske objave kako je “riješen problem sugrađanima”. Uostalom, pogledajte Izvještaj:

Gradonačelnik je također naglasio da ne traži povlašteni pristup za Zenicu, nego samo ono što Zenici pripada. Uvidom u usvojeni budžet Grada Zenica za ovu godinu jasno da je da Grad Zenica dobija izuzetno značajna sredstva od Kantona, a na osnovu podataka koje je njegova administracija objavila, te provjerom u ranijim budžetima, jasno je da je svih šest godina Grad Zenica dobijao sva pripadajuća sredstva od Kantona, te da se ovaj put ne radi o “promjeni”, nego kontinuitetu izmirivanja obaveza.

Jedina sredstva koja Grad nije dobijao su sredstva koja su propuštena aljkavošću i nemarom nadležnih u Gradskoj upravi, koji su u nekoliko navrata odbili ili propustili da se prijave naa Javne pozive ili čak ponekad nisu ni došli na potpisivanje već odobrenih sredstava.

Zenicablog je 2020. objavio detaljnu analizu uplata iz ZDK prema Gradu Zenica NA OVOM LINKU gdje utvrđeno da značajan dio budžeta Grada se zasniva na uplatama sa viših nivoa vlasti, odnosno od Vlade ZDK i Vlade Federacije. I najbitnije, ti iznosi prate ostale prihode i povećavaju se, tako da ni o kakvoj blokadi, ignorisanju ili slično se ne može govoriti, što dokazuju i dokumenti i budžeti Grada i Kantona. 

No, pogledajte u foto galeriji šta sve Grad Zenica dobija od ZDK ove, kao i svih prethodnih godina.

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno