Kultura

“Čovjek u vidokrugu” nova knjiga Abida Jarića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Čovjek u vidokrugu” nova knjiga Abida Jarića – Nakon premijerne promocije u Tomislavgradu/Duvnu, rodnom mjestu pisca Abida Jarića, predstavljanje najnovije knjige „Čovjek u vidokrugu“, ovog zeničkog i bh pisca, upriličeno je 2. juna u Muzeju Grada Zenice.

O knjizi su govorili Jarićeve kolege, književnici Adnadin Jašarević i Senad Duran. Jašarević se zadržao na simbolici naziva ove knjige i pokušao je prepoznavati u tkivu pojedinih pripovjedaka ove zbirke. Duran se u svome obraćanju fokusirao na fenomenu narativnih krugova u poetici ovog prozaiste.

Recenzent Safet Sijarić, književnik iz Sarajeva, veoma intimno je govorio o Jariću i njegovom stvaralaštvu. Između ostalog, naglasio je jedan specifikum koji prati njegovo pisanje.

„Najnovija njegova knjiga, uistinu bogata literarnim vrijednostima i tematski raznovrsna zbirka od dvadesetak priča i pripovijedaka, rezultat je već golemog životnog i značajnog spisateljskog iskustva, znanja i načitanosti ovog istinskog majstora priče, vrsnog poznavaoca današnje stvarnosti i neobično pronicljivog promatrača, mudrog promatrača.“

Autor, Abid Jarić, govoreći o zavičajnoj tematici koju su potencirali i predstavljači knjige, rekao je:

„Čak je i s domovinom lakše izići na kraj nego sa zavičajem. U pojmu domovina imate puno političkog sazvučja i ono se može mijenjati. Međutim, sa zavičajem je nešto drugačije. Zavičaj je apsolut, početak i svršetak našeg svega. Zavičaj je, rekao bih, opravdanje pred sobom i drugima  da čovjek nije repa bez korijena.”

U nastavku, pročitao je odlomke iz priče „Grad“ koja je na Međunarodnom festivalu priče u Frankfurtu dobila Srebrenog albatrosa.

Promociju je moderirala i veoma nadahnuto vodila profesorica Emina Selimović.

U muzičkom dijelu učestvovale su Emina Sinanović i Selma Tabaković.

Ne sjećamo se kada je posljednji put na promociji neke knjige u Zenici tražena stolica više kao što se to desilo na predstavljanju Jarićeve knjige. Među brojnim poklonicima njegove pisane riječi, našao se i impresivan broj učenika Druge gimnazije koji su došli da još jednom čuju živu riječ svog nekadašnjeg profesora. Nije li to dobar znak da se Zeničani, poslije niza godina, vraćaju knjizi kao nečemu što čovjeka oplemenjuje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno