Info

Čovjek koji je sakupio sva prezimena u BiH u jednu knjigu

Čovjek koji je sakupio sva prezimena u BiH u jednu knjigu
Čovjek koji je sakupio sva prezimena u BiH u jednu knjigu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čovjek koji je sakupio sva prezimena u BiH u jednu knjigu- Sva prezimena naroda Bosne i Hercegovine u jednu knjigu sakupio je Ishak Kolonić, električar u penziji.

Ovaj kolekcionar imena i prezimena objedionio ih je bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Osim konstitutivnih naroda uvedena su i prezimena 24 nacionalne manjine.

Kovač je najrasprostranjenije, a Čengić najstarije prezime u Bosni i Hercegovini. Oko 3,5 miliona stanovnika ove zemlje nose više od 300 000 prezimena. Upisana su u ovu knjigu po abecednom redu i pripadaju narodima i nacionalnim manjinama koji ovdje žive.

Za Ishaka Kolonića, čovjeka koji je život posvetio sakupljanju imena i prezimena naroda BiH, to govori o bogatstvu različitosti.

Prezimena je sakupljao iz više izvora, za neka je saznao sa nadgrobnih spomenika i iz čitulja. U knjizi ih je grupisao na razne načine podijelio ih je na najkraće od 2 slova i najduže od 17 slova.

Na ona koja nose porijeklo od naziva životinja pa do neobičnih po zvučnosti.

VIDEO na: ba.n1info.comStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno