Politika

Čolaković: Nastavljamo borbu za prava branilaca, budžet ministarstva povećan za dva miliona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čolaković: Nastavljamo borbu za prava branilaca, budžet ministarstva povećan za dva miliona- U kratkom razgovoru ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković odgovorio je na nekoliko kratkih pitanja o trenutnom stanju boračke populacije, aktivnostima i planovima Ministarstva, kao i realizovanim projektima.

U budžetskoj 2021. godini koji su primarni projekti Ministarstva za boračka pitanja ZDK?

Na samom početku želim da svim pripadnicima Armije RBiH čestitam nadolazeći 15. april Dan Armije RBiH. Zbog stanja nesreće izazvanog corona virusom, higijensko-epidemiološke mjere koje su donijeli nadležni krizni štabovi su ograničile okupljanja na 20 osoba, tako da ove godine značajnijeg obilježavanja Dana Armije RBiH u smislu svečanih akademija neće biti. Ono što planiramo jeste polaganje cvijeća na spomen-obilježjima širom Kantona i obilazak boraca slabijeg imovinskog stanja ali u manjim grupama.

Ove godine, kao i svih predhodnih budžetskih godina, budžet Ministarstva za boračka pitanja je povećan i iznosi 15,2 miliona KM što je povećanje za preko 2 miliona KM u odnosu na prethodnu budžetsku godinu. Podsjećanja radi, budžet Ministarstva za boračka pitanja 2014. godine je bio izvršen u iznosu 5,4 miliona KM, odnosno 4,9 miliona KM za prava branilaca a ostalo su bili troškovi Ministarstva. Najznačajniji projekti koje ćemo realizirati u ovoj budžetskoj godini odnose se na realizaciju prava utvrđenih Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica Federacije Bosne i Hercegovine, a prije svega za realizaciju prava na egzistencijalnu naknadu demobiliziranih branilaca mlađih od 57 godina koji su na evidenciji biora za zapošljavanje, za čiju smo realizaciju planirali 7,2 milona KM. Pored toga i ove godine ćemo nastaviti sa realizacijom projekata zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije za čiju smo realizaciju planirali jedan milion KM. Ovo je možda jedan od najboljih projekata koji provodi ovo ministarstvo i po tome smo prepoznatljivi u Federaciji i sigurno smo uradili najviše od svih kantona zajedno. I ove godine ćemo nastaviti projekat zajedničkog ulaganja sredstava sa Federalnim zavodom za zapošljavanje u cilju realizacije projekata zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Ovo je prilika da pozovem sve zainteresirane pripadnike branilačke populacije da se prijave na gore navedene projekte zapošljavanja i samozapošljavanja gdje bi javni poziv trebao biti u narednih mjesec dana.

I ove godine nastavljamo sa programom rehabilitacije i liječenja u banjsko-klimatskim lječilištima „Aqauterm“ Olovo, „Reumal“ Fojnica, „Ilidža“ Gradačac i „Terme“ Ilidža, za čiju smo realizaciju planirali 310.000,00 KM. Juče smo obavijestili službe boračko-invalidske zaštite da su se stekli uslovi za realizaciju ovog projekta tako da mogu početi sa zaprimanjem zahtjeva. S obzirom da smo svjesni činjenice da boračka populacije neminovno stari i obolijeva mi smo svake godine povećavali sredstva ili zadržali na istom nivou sredstva koja se odnose na pomoć u liječenju i nabavci lijekova. Sredstva planirana po ovom transferu iznose 1,1 milion KM.

Tragamo za rješenjem za poboljšanje transfera koji se odnosi na ortopedska i druga pomagala za ratne vojne invalide i mislim da ćemo ovim rješenjem svi biti zadovoljni. Iako smo i do sada kroz program stambenog zbrinjavanja pripadnika branilačke populacije učestvovali i sufinansirali priključke električne energije i vode, ove godine imamo namjeru „dodati“ ovu oblast u Uredbi o vanrednoj novčanoj pomoći kako bi se ista lakše provodila, a implementirajući preuzete obaveze iz Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je samo dio projekata koje imamo namjeru realizirati u ovoj budžetskoj godini.

Kakva je trenutna saradnja boračkih organizacija na nivou ZDK i Ministarstva?

Ovo pitanje je uvijek u žiži interesovanja šire javnosti i moramo primjetiti da je naša javnost podijeljena ne samo u smislu finansiranja istih, nego čak i u smislu postojanja. Ja moram reći da Ministarstvo za boračka pitanja ima zadovoljavajuću saradnju sa boračkim udruženjima kako armijske tako i HVO komponente. Misija udruženja koja okupljaju boračku populaciju između ostalog jeste i briga za pripadnike branilačke populacije koji su teškog imovinskog stanja. Teško bi petnaest uposlenika Ministarstva za boračka pitanja moglo opskrbiti sve zahtjeve sa područja cijelog kantona, a njih je oko 20 000 na godišnjem nivou, kako za egzistencijalnu naknadu i stipendije tako i za nabavku udžbenika, zdravstveno osiguranje, zapošljavanje, liječenje, priključke električne energije i vode, stambeno zbrinjavanje, podizanje nišana, pomoć u slučaju smrti itd.

Mi nismo od onih koji će osuditi priču o finansiranju udruženja, a te poslove raditi u tajnosti ili ispod tepiha. Memorandum 2 Srpske akamdemije nauka i umjetnosti (SANU), a govoreći o udruženjima i asocijacijama u Bosni i Hercegovini kaže: „Dakle, ni po koju cenu se ne sme dozvoliti čak ni formiranje udruženja pčelara na nivu BiH, a o u drugim važnijim asocijacijama se ne sme ni razmišljati“. Sve dotle dok imamo tako raspoloženje prema Bosni i Hercegovini od strane naših komšija, ovo Ministarstvo, a ubijeđen sam i drugi nivoi vlasti, čvrsto će ostat na stanovištu podrške branilačkoj populaciji, pa i kroz ovaj oblik udruživanja. Žao mi je što su kategorije boračke populacije podijeljene između sebe tako da nemamo mogućnosti da boračka populacije govori jednim jezikom, što bi uveliko poboljšalo položaj boračke populacije u društvu. Nadam se da će novi zakon o udruženjima od posebnog društvenog interesa koji je u parlamentarnoj proceduri na nivou Federacije Bosne i Hercegovine kvalitetnije urediti ovu oblast. Međutim, ovo što sam rekao ne amnestira neka udruženja od njihovog slabog rada. Žalosno je da ja o problemima nekog borca ponekad prvo saznam iz medija, a tek onda od nekih boračkih udruženja.

Na drugoj strani, kada je u pitanju očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata boračka udruženja su na visini zadatka i prednjače u odnosu na ostale kategije društva.

Sredstva za isplatu egzistencijalnih naknada za demobilisane borce su povećana u ovoj godini, kakvo je trenutno stanje sa isplatama i koliko korisnika ima ovaj sistem?

Mi smo prošle godine, a implementirajući Zakon o demobiliziranim braniocima FBiH, donijeli Uredbu o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce mlađe od 57 godina koji su na evidenciji biroa za zapošljavanje. Iako je cjelokupna implementacija ove uredbe došla u vrijeme proglašenja stanja nesreće izazvane korona virusom, mi smo uspjeli u potpunosti implementirati preuzete obaveze tako da smo za prošlu godinu, na ovom transferu utrošili gotovo 5 miliona KM. Ove godine implementacija uredbom definisanih prava kreće od januara tako da smo ovaj transfer povećali na 7,2 miliona KM i iskreno se nadamo da će ova sredstva biti dovoljna za implementaciju preuzetih obaveza. U ovom trenutku imamo oko 3 700 boraca, aktivnih korisnika egzistencijalne naknade, a u narednom periodu očekujemo blago povećanje zahtjeva, kako povratnika u RS koji su zbog izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju skinuti sa evidencije, tako i pripadnika boračke populacije sa područja Zeničko-dobojskog kantona koji su zbog stanja nesreće i smanjenog obima posla u preduzećima izgubili posao.

Mnogim studentima stipendija Ministarstva za boračka pitanja predstavlja značajne finansijske izvore, s obzirom na smanjene budžetske stavke u ovogodišnjem budžetu, da li će svi studenti moći računati na stipendiju kao i prošlih godina, ako ne koji je broj studenata koji će biti korisnik ove stipendije?

Podsjetit ću Vas da smo mi, bar u peridu od kad sam ja ovdje, svake godine povećavali sredstva za stipendiranje studenata branilaca i članova njihovih porodica. Prošle i pretprošle godine uspjeli smo opredijeliti sredstva za isplatu stipendija svim studentima iz reda boračke populacije koji su ispunjavali uslove propisane Uredbom o stipendiranju. Mi smo preliminarno za ovu budžetsku godinu bili planirali 2 miliona KM. Međutim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju ZDK u smislu bezuslovnog prelaska u narednu akademsku godinu svih studentima, značajno je povećalo broj studenata koji mogu ostvariti pravo po ovom osnovu. Nakon toga ovaj transfer smo povećali za dodatnih 300.000,00 KM, mada i opredijeljena sredstva nisu bila dovoljna da svi studenti iz reda boračke populacije ostvare pravo na stipendiju. Ove godine bez žalbenog roka pravo na stipendiju ostvarilo je 2 033 studenta što je za preko 700 stipendija više nego 2014. godine, što po općinama izgleda ovako:

Zenica 437 stipednija
Zavidovići 237 stipendija
Visoko 223 stipendije
Tešanj 218 stipendija
Žepče 202 stipendije
Kakanj 170 stipendija
Maglaj 160 stipendija
Breza 114 stipendija
Olovo 113 stipendija
Vareš 79 stipendija
Doboj Jug 46 stipendija
Usora 34 stipendije

Očekuje nas još konkurs za stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, te uz stipendije koje dodjeljuje gotovo svaka općina, možemo očekivati da svi studenti dobiju stipendiju.

Koji projekti Ministarstva u suradnji sa lokalnim zajednicama ili samostalno su u završnoj fazi?

Ovdje moram podcrtati da su službe za boračko-invalidsku zaštitu pri lokalnim zajednicama naš prvostepeni organ i da se svi zahtjevi koji se odnose na projekte Ministarstva dostavljaju istima. Neke službe rade malo bolje, neke malo lošije, što se vidi iz nivoa povučenih sredstava ovog Ministarstva prema boračkoj populaciji te općine. Iako ovo ministarstvo posebno vodi računa o procentu pripadnika boračke populacije sa nivoa lokalne zajedenice i tako opredjeljuje sredstva, ipak možemo izdvojiti neke službe koje rade malo kvalitetnije od drugih. Što se tiče projekata koje smo radili i koje imamo namjeru nastaviti u narednom periodu, isti se odnose na kapitalne projekte centralnih spomen-obilježja u lokalnim zajednicama, gdje smo, ulažući zajednička sredstva vodili računa o dignitetu odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovdje prije svega mislim na Tešanj, Doboj Jug, Kakanj, Zavidoviće itd. U narednom periodu očekuje nas realizacija kapitalnih projekata u gradu Zenici, općini Breza kao i u drugim lokalnim zajedicama čije zahtjeve očekujemo. Spomen park „Javorje“ je od presudnog interesa za pripadnike boračke populacije nemilskog kraja i Ministarstvo za boračka pitanja će ove godine opredijeliti sredstva za početak realizacije tog projekta. Očekujemo da će se i Grad Zenica uključiti u realizaciju ovog projekta. Centralno spomen-obljiježje u Brezi je u završnoj fazi. Mi smo i ranije, sukcesivno, pomagali u izgradnji ovog spomen obilježja tako da ćemo opredjeljivanjem sredstava isto konačno završiti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno