Zenica

CMZ ZENICA I “MEDICA”: “Zajedno smo jači i lakše dolazimo do najboljeg rješenja”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CMZ ZENICA I “MEDICA”: “Zajedno smo jači i lakše dolazimo do najboljeg rješenja” – Saradnja Centra za mentalno zdravlje Zenica i Udruženja “Medica” iz Zenice proteklih godina služi kao primjer zajedničkog rada javne zdravstvene ustanove i nevladine organizacije na povećanju svjesti građana o značaju i prevenciji mentalnih oboljenja te borbe protiv diskriminacije, etiketiranja i stigmatizacije.

“Tajna je u ravnopravnom partnerstvu i činjenici da svako od nas doprinosi najboljim resursima kojima u tom momentu može doprinijeti, a sve kroz zajedničko planiranje, dogovor i međusobno uvažavanje”, kažu predsjednica Udruženje “Medica” Sabiha Husić i Inela Kaknjo, magistrica psihologije i psihoterapeutkinja u Centru za mentalno zdravlje u Zenici dodajući kako su krajnji korisnici u fokusu takvog djelovanja.

“Stavljamo u fokusu osobu koja je u potrebi, a ne sebe. Mi kao Centar za mentalno zdravlje raspolažemo sa timom profesionalaca i resursima, ali istovremeno smo svjesni da su u određenim slučajevima potrebni dodatni resursi kako bi naši korisnici dobili najbolju moguću podršku”, kaže Inela Kaknjo, potcrtavajući kako Udruženje “Medica” također ima jak tim sa velikim znanjem i iskustvom u tretmanu osoba-žrtava seksualnog, porodičnog i drugih oblika nasilja:

“Jedni smo drugima potrebni. U nekim slučajevima više stvari iznese Centar za mentalno zdravlje, u nekim ‘Medica’, držimo se toga da smo zajedno jači i sve je podređeno cilju da se nađe najbolje rješenje za korisnika”, dodaje Inela Kaknjo.

Predsjednica “Medice” Sabiha Husić također ističe značaj ovakvog partnerstva za lokalnu zajednicu i krajnje korisnike:

“U nekim sredinama se dešava da do ovakve saradnje ne dođe jer jedni druge gledaju kao konkurenciju ili se smatraju manje ili više vrijednim, što kod nas nije slučaj i što je vidljivo kroz brojne primjere. Koliko god mislili da smo stručni i da znamo – nikada ne možemo znati dovoljno i uvijek trebamo učiti jedni od drugih, naslanjati se jedni na druge i nadopunjavati se. Takav društveno odgovoran pristup u lokalnoj zajednici jednostavno mora polučiti dobre rezultate u korist svih što mi kroz našu saradnju već godinama dokazujemo i pokazujemo, i u čemu možemo poslužiti kao primjer drugima”, zaključuje Sabiha Husić.

Udruženje “Medica” djeluje od 1993. godine kako bi pružila podršku ženama, djevojkama, djeci, koji su preživjeli razne ratne traume, a posebno traumu ratnog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Kroz rad sigurne kuće “Medica” pruža sklonište ženama i djeci, žrtvama nasilja, Udruženje se bavi i organizacijom profesionalnih edukacija kroz projekte kao što je trening projekt za trauma senzitivan pristup žrtvama rodno zasnovanog nasilja na kojem su angažovani i stručnjaci iz CMZ Zenica, a ističu i zagovarački, preventivni i istraživački rad.

Centar za mentalno zdravlje Zenica kroz laku pristupačnost, kontinuitet zaštite i multidisciplinarni pristup radi na promociji, prevenciji mentalnog zdravlja, liječenju i rehabilitaciji osoba sa smetnjama mentalnog zdravlja , a u sklopu centra djeluje i tim profesionalaca za dječiju i adolescentnu psihologiju.

“Od početka našeg rada zaštita mentalnog zdravlja i borba protiv stigme su bitan dio našeg djelovanja. Osnivanjem centara za mentalno zdravlje koji su nastali kao nešto što je neophodno i iz potrebe da bi se radilo za dobrobit naših građana i u cilju zaštite mentalnog zdravlja, Nekako se prirodno razvio partnerski odnos jer zajedničkim resursima i kroz direktnu saradnju možemo pomoći da građani u svakom momentu dobiju najbolju moguću podršku koja im je potrebna”, kaže Sabiha Husić.

“Saradnja na relaciji “Medica” – CMZ je zaista odlična, svi u Centru su senzibilizirani na čelu s načelnicom prim. dr. med. sci. Halimom Hadžikapetanović, i uvijek smo u kontaktu bilo da se radi o nekoj redovnoj aktivnosti ili o nekom hitnom slučaju. Ako nam se obrati žrtva nasilja, uz podršku koju joj mi možemo pružiti kroz rad Centra a cijeneći iskustvo koje kolegice iz “Medice” imaju na tom polju onda ih uputimo kod njih. S druge strane, ako se u “Medicu” jave osobe za koje oni procijene da mogu dobiti dodatnu podršku u CMZ, oni ih upute”, pojašnjava Inela Kaknjo neke od vidova saradnje.

Osim ovakvog vida saradnje, “Medica” na profesionalnim edukacijama koje organizira u zdravstvenim i drugim institucijama, školama i nevladinim organizacijama u lokalnoj i široj zajednici, a u skladu s potrebama, angažuje stručnjake iz CMZ. To je bio slučaj i kod nedavno okončanog trogodišnjeg Transnacionalnog zdravstvenog trening projekta (THTP) fokusiranog i na za trauma senzitivan pristup žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Projekat je uz podršku “Medica Mondiale” proveden u Zeničko – dobojskom, Srednjebosanskom i Unsko–sanskom kantonu, u novom trogodišnjem ciklusu će se uz spomenuta tri kantona proširiti i na Brčko Distrikt.

“Prva faza je ocijenjena pozitivno, održane su brojne aktivnosti kao što su trening za trenere i trening za trenerske vještine, edukacije zdravstvenih radnika sa područja ova tri kantona te internacionalna radionica razmjene iskustava, projekat se nastavlja. Projekat vodi “Medica”, ali kao želimo da djelujemo interdisciplinarno tako da rado pozivamo kolegice i kolege iz CMZ-a da se ukljule u ovu i druge aktivnosti, odazivaju se i djeluju proaktivno, pa tako na primjer kolegica Inela održava radionice za korisnice sigurne kuće”, kaže Sabiha Husić.

“Prije angažmana u CMZ sam radila u Udruženju “Medica”, tako da mi je nastavak saradnje s kolegicama kroz dobru saradnju CMZ-a i “Medice” bio logičan. U radu kroz tim dječije i adolescentne psihologije fokus je na djecu I bitno je unijeti dodatne sadržaje u terapiju. S obzirom na moju ljubav prema dekupažu, odlučila sam se za radionice dekupaža i pokazale su se vrlo korisnim. Ponudila sam kolegicama iz “Medice” da organiziramo radionice i za korisnice njihove sigurne kuće među kojima ima i klijentica CMZ-a, traju već dva mjeseca, reakcije su odlične i nastavljaju se u septembru”, priča Inela Kaknjo dodajući da uz izuzetnu saradnju s “Medicom” Centar sarađuje sa predškolskim i školskim dispanzerom, službom porodične medicine, bolnicom, predškolskim i školskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, centrom za socijalni rad, policijom, sudstvom, mjesnom zajednicom i drugim institucijama, a sličan slučaj je i s “Medicom”:

“Saradnja u zajednici po svim pitanjima i sa ključnim akterima je jako bitna. Učestvovali smo u pokretanju i dio smo referalnog mehanizma za pitanja slučajeva nasilja u kojem su i CMZ, Centar za socijalni rad, policija i nadležna ministarstva – socijalnog rada, unutrašnjih poslova, zdravstva i obrazovanja i redovno se sastajemo”, iznosi jedan od primjera saradnje Sabiha Husić.

Centar za mentalno zdravlje Zenica u procesu je akreditiranja za uspostavljen sistem kvaliteta kod Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH. Projekat finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), implementira Asocijacija XY a na terenu realizira AKAZ koji je odgovoran za akreditaciju ustanova i institucija mentalnog zdravlja u Federaciji BiH.

akaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno