Naše

Čitateljska foto kritika: Koliko smo zaista zreli da se zovemo Gradom?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Ovo je samo nekoliko fotografija koje pokazuju sav ugorsuzluk i nemar naših vlastodržaca. Naravno, ne odnosi se to samo na aktuelne vlasti (fotografije su snimljene prije nekoliko dana), nego je tako bilo godinama i decenijama ranije, ali hajde da nešto učinimo da to tako ne bude i u budućnosti. Za to nam ne treba nikakav novac nego samo osjećaj za red i odgovornost.
Na prvoj fotografiji je nešto što bi trebao biti travnjak, pretvoren je u blatnjak.
Osim jadne slike koju svakodnevno gledamo, ugursuzluk se širi i dalje jer ova vozila na svojim točkovima raznose blato uokolo, a znamo koliko nam se ulice (ne)peru.
Druga i treća fotografija prikazuju automobile parkirane po trotoaru i u blatu, a parkirna mjesta su prazna.
Četvrta i peta fotografija pokazuju kako izgledaju pješačke staze i zone u Zenici, pri čemu treba dodati da su se, neposredno  prije fotografisanja, dvojica policajaca provlačila pored ovog golfa IV, uopće ne reagirajući, valjda smatrajući da je to normalno da se vozilom prepriječi trotoar.
Odgovornim je izgleda mnogo jednostavnije svako malo mijanjati ploče nego obezbijediti poštivanje zabrane saobraćaja za vozila.
Šta mislite kakvu sliku dobije neko iz vana koji dođe u Zenicu da dogovara, sa našim vlastodršcima, nekakvu saradnju. Uz ovakve slike ne može se dogovorit ništa fino.
Da prva slika ne bi bila ovakva kakva jeste, trebalo bi postaviti nekoliko kolčića kao prepreku za automobile; za drugu bi trebalo uvesti predplatu za parkiranje (uz veći popust) kojom bi se moglo parkirati na svim parkiralištima u gradu, a ne da rezervisana parkirna mjesta zvrje prazna kad su najpotrebnija, naravno, uz predhodnu privolu policije da radi svoj posao (ako treba dajući im veći dio iznosa kazne kao stimulans), a ne da se, nezainteresirano za događanja, šetaju gradom.
Mi građani kao birači bi mogli utjecati da se koliko-toliko približimo uređenim gradovima tako što uspješnost vlastodržaca nećemo ocjenjivati time koliko su našeg novca potrošili i bacili u vjetar, nego kakav su nam ugođaj za život stvorili, pogotovo ako za to nije dat veliko novac, i da u skladu s tim i biramo.
Tekst i foto: Arif Salkić


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno