Politika

CIK BiH – Na kandidatskim listama više od 26.000 kandidata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, jučer u 16.00 sati istekao je rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će se održati u nedjelju, 6. oktobra.

Do navedenog roka od 173 politička subjekta koji su imali mogućnost podnošenja kandidatskih listi putem aplikacije, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet političkih subjekata nije dostavilo liste – saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

To su: 02418 – Pokret za Bijeljinu; 02426 – SDS Semberija; 02479 – Pokret za Višegrad; 03045 – Stranka Život i 03492 – HSP BiH- HKDU Hrast.

Kroz aplikaciju je uneseno 26.124 kandidata.

Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon njihove obrade.

Centralna izborna komisija BiH izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 22.08.2024. godine ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba .

Prvi put je u potpunosti digitalizovan proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata kao i kandidatskih listi, s toga Centralna izborna komisija BiH poziva političke subjekte da svoje sugestije za unapređenje aplikacija dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH – navodi se u saopćenju.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno