Uncategorized

Cigla sve manje u upotrebi

Zbog jefitinijeg načina gradnje cigla sve manje u upotrebi
Zbog jefitinijeg načina gradnje cigla sve manje u upotrebi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cigla sve manje u upotrebi- Cigla je jedan od najkvalitetnijih građevinskih materijala, a zbog svog prirodnog sastava ima i povoljne efekte na zdravlje. Uprkos tome, građevinske firme, zbog trendova bržeg i jeftnijeg načina gradnje, manje koriste ciglu u izgradnji objekata.
Trenutno u BiH radi osam ciglana, od čega tri u FBiH i pet u RS-u.

Najveći proizvođač cigle u našoj zemlji je IGM iz Visokog. Visoko ima stoljetnu tradiciju u proizvodnji ovog materijala, ali su u IGM-u morali raslojiti proizvodnju pa proizvode druge materijale kako bi opstali na tržištu. Direktor marketinga ove firme Adnan Imamović izjavio je za Faktor kako nisu trendovi u proizvodnji to što “tjera” ciglu sa tržišta.

“Ima primjera modernih zgrada izgrađenih ciglom, poput BBI Centra u Sarajevu, što je dokaz da cigla nije staromodna. Zelja investitora da što brže i jeftinije grade objekte razlog je što se ona sve manje koristi”, rekao je Imamović.
Dženana Hodžić iz Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala izjavila je za Faktor da su brzina gradnje i niža cijena glavni razlozi što se investitori odlučuju za beton, a ne za ciglu.
Prema njenim riječima, korištenje betona nema velikog utjecaja na cijenu stanova.

“Materijal od kojeg se grade stanovi manje utječe na cijenu u novogradnji. Ipak je najvažnija lokacija na kojoj se stan nalazi”, zaključila je Hodžić.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno