Info

Cigarete – ograničenje upotrebe i u BIH?

Cigarete
Cigarete
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cigarete – ograničenje upotrebe i u BIH? Federalno ministarstvo za zdravstvo radi na izradi Prednacrta zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina. Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio glasnogovornik Ministarstva Zlatan Peršić, oformljena je Radna grupa u kojoj su, osim predstavnika ove institucije, i konsultanti Svjetske banke koja je zainteresirana za finansiranje ovog projekta. U Ministarstvu očekuju, kazao nam je Peršić, da zakon u proceduru bude upućen sljedeće godine, te da, eventualno, zamijeni postojeći iz 1998.

Namjera je uskladiti bh. legislativu s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i s direktivama Evropske unije (EU) iz ove oblasti. Peršić nam nije mogao otkriti šta će podrazumijevati konkretna rješenja iz ovog zakona, jer se još uvijek radi na tome, ali je ponovio da BiH, u skladu sa svojim putem ka EU, mora svoje zakone uskladiti s evropskim. Radna grupa će u narednih desetak dana završiti posao, te će tada biti poznato šta će novi zakon predvidjeti.

U Evropskoj uniji na snazi je zabrana pušenja na javnim mjestima, a Unija se žestoko bori protiv ove ovisnosti. Zabranjene su mentol cigarete, sve kutije cigareta moraju biti oblijepljene slikama upozorenja, slike upozorenja moraju se nalaziti i na pakiranjima duhana, ograničena je koncentracija nikotina u e-cigaretama… Naša zemlja nalazi se u vrhu država po broju pušača – 32 posto ukupne populacije puši cigarete. Svjetski atlas duhana navodi da u BiH puši skoro svaki drugi muškarac i više od trećine žena.

Prema istom izvoru, jedan pušač u BiH tokom godine u prosjeku potroši 2.278 cigareta. Pasivnom pušenju izloženo je 77,3 posto mladih u dobu od 13 do 15 godina: cigarete konzumira 14,3 posto dječaka i 9,4 posto djevojčica iste dobi. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UNO) BiH pokazuju da su akcize, a samim tim i cijene cigareta, posljednjih godina povećane nekoliko puta, ali da prihodi na ovoj osnovi i dalje rastu. Federacija BiH će zakonom koji je u prednacrtu pokušati stati na kraj ovoj pošasti.

Karcinom pluća, infarkt, moždani udar, hronične plućne bolesti su najčešće bolesti koje pogađaju pušače. Istraživanja su pokazala da je kod 50 posto žena koje imaju rak mokraćnog mjehura uzročnik bolesti zapravo duhanski dim. Posljedice pasivnog pušenja su iste kao kod aktivnog pušača, jer se u organizam uvlače iste štetne supstance, samo je njihova koncentracija manja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno