Biznis

CIA analizirala bh. ekonomiju: Evo kako kotiramo u poređenju s drugima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CIA analizirala bh. ekonomiju: Evo kako kotiramo u poređenju s drugima – Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) analizira sve države svijeta i podatke objavljuje na svojoj stranici.

Ovdje se mogu naći podaci o istoriji, geografiji, ekonomiji, komunikacijama, energiji, transportu itd. koji se redovno ažuriraju, a zemlje su rangirane tako da se mogu i uporediti po velikom broju parametara, piše BiznisInfo.

Tako je BiH, naprimjer, na 135. mjestu na svijetu kada je riječ o veličini radne snage, odnosno broju radnika. BiH raspolaže sa 1,38 radnika (zaposlenih i nezaposlenih), navode iz CIA-e. Po ovom parametru prva na svijetu je Kina.

Kada je riječ o nezaposlenosti, BiH je na užasnom 187. mjestu na svijetu sa stopom nezaposlenosti od 20,5 posto (u 2017). Bolje od BiH po tom parametru su države poput Sudana, Etiopije, Bocvane itd.

Po Bruto-društvenom proizvodu po glavi stanovnika BiH je na 124. mjestu sa 12.700 dolara. Ova parametar je generalni pokazatelj bogatstva stanovništva neke zemlje. Po ovom parametru prvi na svijetu je Lithenštajn, a slijede Katar, Monako, Makao i Luksemburg.

Po vrijednosti izvoza BiH je na 111. mjestu na svijetu sa oko 4,8 milijardi dolara. Najveći svjetki izvoznik je Kina. Po uvozu smo 100. na svijetu.

Po vanjskom dugu koji iznosi 10,45 milijardi smo na 112. mjestu.

Sve podatke pogledajte OVDJE

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno