Info

Četiri zemlje EU najveći broj državljanstava dodjeljuju građanima BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako navodi Eurostat, sa državljanima Bosne i Hercegovine najviše posla imaju Slovenija, Hrvatska, Austrija i Danska.

Naime, u statistici koja se odnosi na Dansku državljani BiH dijele prvo mjesto s Poljacima kada je riječ o procentu ukupnih odobrenih zahtjeva za dansko državljanstvo.

Bosanci i Poljaci pojedinačno čine 5,1 posto svih zahtjeva ili oko 380 odobrenih zahtjeva pojedinačno. Na drugom mjestu su Iračani sa 4,9 posto.

Austrija također ima puno posla s Bosancima i Hercegovcima pa je udio naših državljana u ukupnom broju odobrenih zahtjeva visokih 14,1 posto ili 1.286 građana. Na drugom mjestu su Turci, a na trećem Kosovari.

Hrvatska se također puno bavi našim državljanima pa je tokom 2017. godine broj novih državljana Hrvatske porijeklom iz BiH iznosio 44,9 posto ili 308. Na drugom mjestu su Kosovari, a na trećem Srbijanci.

Slovenija procentualno ima najveći udio Bosanaca i Hercegovaca među svojim novim državljanima. Od 1.563 zahtjeva, čak 917 je iz BiH ili 58,7 posto. Na drugom mjestu su Makedonci, a na trećem Srbijanci.

Iako Njemačka nije navedena u kontekstu državljana BiH, jer je procent izuzetno mali u odnosu na spomenute države, Agencija za statistiku Njemačke je prošle godine izdala saopćenje u kojem je naglašeno da je 2.089 ljudi porijeklom iz BiH dobilo državljanstvo Njemačke tokom 2017., što predstavlja tek 1,8 posto od 112.211 naturalizovanih građana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno