Naše

Čestitka i poruka navijača i bivšeg člana Uprave NK Čelik iz Novog Sada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dragi Čelikovci,

Pričinjava mi veliko zadovoljstvo što vam danas mogu čestitati na jučerašnjem uspjehu i rezultatu s kojim je NK “Čelik” stekao status prvoligaša Federacije BiH. Upravi i igračima kluba, želim brzi povratak tamo gdje mu je i mjesto, u prvoligaško društvo BiH. Jutrošnja slika na Internetu sa dragog mi stadiona “Bilino Polje”, podsjetila me je na više takvih događaja i proslava koje sam doživljavao kao navijač i član Uprave (1979-1991.) ne samo na tome, nego i na stadionu u Blatuši.

Koristim priliku da mlađe upoznam, a starije navijače i građane Zenice podsjetim na tri, a bilo ih je mnogo više, povratka NK “Čelik” u Prvu saveznu ligu. U sva tri slučaja imao sam veliku čast da budem vođa puta.

Prvi je bio “Čelikovo” gostovanje u Kikindi protiv OFK “Kikinda” . Kako je domačoj ekipi bio dovoljan jedan bod za ostanak u Drugoj, a “Čeliku” također samo bod za ulazak u Prvu saveznu ligu, miroljubiva utakmica je završena sa rezultatom 0:0. Trener “Čelika” bio je Josip Lalić, a kapiten Jasmin Hajduk.

Drugi odlučujući susret bio je u sezoni 1984/85. sa NK “Solin” u Solinu. Igralo se predposlednje kolo, a naš tim je bio u “mrtvoj trci” sa bugojanskom “Iskrom” Znajući da “Čelik” ne smije izgubiti ni jedan bod, a zahvaljujući raspoloženju i pomoći opštinskih struktura, Uprava je sa 50 autobusa organizovala besplatan prevoz navijača do Solina. Znali smo da je “Iskra” novčano stimulisala naše domaćine, i mi smo bili donekle spremni na to. Međutim, zahvaljujući golovima Enesa Bešića i Spasojevića (iz Zavidovića) “Čelik” je ostvario pobjedu ( 2:0 ) obezbjedio ulazak u Prvu ligu. Trener Zeničana bio je Milan Ribar, a kapiten Ibrahim Zukanović (ili Jasmin Gradinčić).

Treći, gotovo identičan predhodnom, dogodio se dvije godine kasnije u Bihaću, a rival nam je bio subotički “Spartak”. Tadašnji generalni direktor Željezare Zenica Miško Hajdarević, koji je prijje toga bio i predsjednik “Čelika”, preko svojih poslovnih prijatelja, bio je obavješten da će bihaćko “Jedinstvo”, prepustiti “Čeliku” pobjedu. Međutim, kada smo stigli u Bihać niko iz njihovog kluba nas nije dočekao, odnosno posjetio. Kasno u noć, nezvanično nam je čovjek blizak klubu rekao da je “Spartak” s parama “uletio” u “Jedinstvo”. Kada sam to saopštio treneru Mušoviću i kapitenu Zukanoviću, dobro sjećam da je Ibrahim rekao: ” I da ste nam rekli da je dogovoreno, ja ne bih nikome vjerovao”.

On je to rekao, jer samo jednu sezonu prije toga ljudi iz banjalučkog “Borca” su tadašnjem prdsjedniku “Čelika” Ismetu Rizamuliću dali lažno obećanje da neće “zapinjati” protiv “Čelika” u Banjaluci. O tome su bili informisani i igrači. Međutim, svi akteri utakmice: sudije, igrači i navijači domaće ekipe, dočekali su nas “na nož”.

Kao posledicu poraza “Čelika” na taj način, Rizamuliću je nakon utakmice krenuo tromb u oku. Već sutradan, upućen je biou Moskvu na operaciju oka. Znam da je Zukanović svojim igračima još rekao: “Čuli ste, od dogovora nema ništa, znate da samo svojom igrom možemo doći do pobjede”. Utakmica je počela i završila sa velikom borbenošću , ali i prevelikom grubošću domaćih igrača. Sjećam se da smo sa tribina mogli vidjet tragove krvi na nadkolenici Jasmina Gradinčića, koje mu je protivnički igrač kramponima nanio.

Ipak, u 90-tom minutu, kod rezultata 1:1, centarfor “Čelika” Hodić (iz Viteza) idealno je poslužio desno krilo Fileša (iz Varaždina), koji je sa velike udaljenosti postigao pobjednički gol i time ponovni ulazak u Prvu saveznu ligu. Veoma korektn glavni sudija, bio je iz Brčkog.

U sva tri slučaja, navijači “Čelika” su sa oduševljem i radošću, dočekivali i pozddravljali igrače na stadionu “Bilino Polje”.

Sveto Latinović, Novi Sad



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno