Naše Politika

Begagić pisala CIK-u i međunarodnim organizacijama: U GIK-u od pet članova četvero radi pri Gradskoj upravi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani, u kontekstu nedavno donesenih izmjena Krivičnog zakona BIH kojim su predviđene teške kazne za podmićivanje i izborne prevare obraćam vam se kao učesnik u konkursnoj proceduri za izbor članice Gradske izborne komisije Zenica, stoji u pismu poslanom na adrese medija i Centralne izborne komisije, koju je poslala naša sugrađanka Amila Begagić.

Naime, prošle godine sam u dugotrajnoj i iscrpljujućoj pravnoj bici koja je trajala od marta 2022. do septembra 2022.godine  uspjela putem odluke Suda BIH dobiti status zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica.

Mjesecima su trajali pokušaji vladajućeg režima ,na čelu sa gradonačelnikom Kasumović Fuadom i predsjednikom komisije za izbor i imenovanja Kenanom Uzunovićem ,da se zaustavi moje imenovanje te da se imenuju njemu bliski i odani ljudi.

Kao rezultat te borbe  po prvi put u radu Gradske izborne komisije bile su i kontrole biračkih mjesta nakon zatvranja biračkih mjesta te je jedan dio spornih biračkih mjesta poslan na ponovno brojanje u Centar za brojanje u Sarajevu.

Od novembra 2022 na ponovo raspisanom javnom oglasu za izbor članova Gradske izborne komisije Zenica, po istom sistemu manipulacija i zloupotreba, pokušano je da se spriječi moje imenovanje.

Kao rezultat toga CIK BIH bez obzira na moja pisana upozorenja 31.5.2023. godine dalo je saglasnost za imenovanje 5 članova izborne komisije Zenica od kojih su 4 člana uposlenici Gradske uprave i JP iz nadležnosti Grada Zenica.(od toga je jedan nepravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja)

Mjesecima su trajale opstrukcije  Gradskih službi i Gradskog vijeća Zenica (na sjednicama bez prisustva javnosti),  na uredno dostavljene prigovore i zahtjeve za slobodan pristup informacijama nadležna Stručna služba Gradskog vijeća, iako je po važećim Zakonima bila dužna, nije dostavila nikakav odgovor.

U skladu sa Zakonom uložila sam žalbu CIKu ali imajući u vidu da se ovakva pitanja i postupanja u pravilu  pokušavaju zataškati dostavljam Vama kao relevantnim medijima na znanje raspoložive informacije.

O svemu navedenom sam informisala relavantne međunarodne institucije (OHR, OSCE,TI BIH …i dr.)

Za eventualna pitanja i nejasnoće stojim Vam na raspolaganju.

Poruka Visokog predstavnika u BIH  je jasna “Ne smijemo imati izbore gdje građani sumnjaju da li su njihovi glasovi prebrojani ili gdje ima iznude i gdje je onemogućeno slobodno glasanje” u tom duhu dostavljam Vam ovaj mail na znanje

U nadi da će građani ove zemlje konačno imati povjerenje u izborni proces koji mora biti pravedan i transparentan, a prvi preduslov za to jesu stručne i profesionalne gradske/općinske komisije za provođenje izbora.

Srdačan pozdrav Amila Begagić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno