Info

CERT tim za borbu protiv cyber kriminala

BiH dobija CERT tim za borbu protiv cyber kriminala
BiH dobija CERT tim za borbu protiv cyber kriminala
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CERT tim za borbu protiv cyber kriminala- Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u vezi sa cyber sigurnošću na nivou institucija, organa i tijela Bosne i Hercegovine.

Vijeće je podržalo prijedlog da CERT BiH (Tim za odgovor na računarske incidente) bude uspostavljen u okiru Ministarstva sigurnosti Bosne i Heregovini – Sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme. Ovaj tim će biti zadužen za preventivno i koordinativno djelovanje radi zaštite informacionih sistema institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo sigurnosti će u narednih 30 dana izraditi i Vijeću ministara na usvajanje dostaviti prijedlog odluke o određivanju CERT-a BiH za institucije na nivou Bosne i Hercegovine, kojom će biti propisan način djelovanja, organizacija i nadležnosti.

Ministarstvo sigurnosti će za Vijeće ministara pripremiti informaciju o realizaciji obaveza koje je BiH preuzela ratifikacijom Konvencije o kibernetičkom kriminalu.

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Strategiju za uspostavu CERT-a BiH, s ciljem harmonizacije propisa u u ovoj oblasti u BiH i primjene EU preporuka u borbi protiv kibernetičkog kriminala, koji se sve više negativno odražava na građane, javne i privatne institucije, biznis te društvo u cjelini.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno