Zenica

Centar72 u službi građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedna od aktivnosti koje je zacrtana u antikorupcijskom akcionom planu kojeg je usvojilo Vijeće Grada Zenice krajem prošle godine je i aktivnost u okviru cilja poboljšanja kvaliteta i efikasnosti javnih usluga koje pružaju općinske službe i administracija proširena sa općinskim javnim sektorom, javnim preduzećima i javnim ustanovama, je uvođenje i uspostava Centra sistema 72 koji je uspostavljen sa partnerom fondacijom Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) sa kojim je Grad zaključio Memorandum o saradnji.

Ovaj projekat ima za cilj da aktivira i omogući građanima da neposredno utiču i pomognu na neki način javnoj upravi i sektoru, da ih usmjeri na to gdje su problemi koji se ne mogu otkriti u redovnom nadzoru, sa ciljem preduzimanja mjera.

– Kada građani prijave problem gradska uprava ili preduzme mjere na rješavanju ili daje odgovor jer se nekad radi o problemima koji se ne mogu riješiti trenutno i za koje treba pokrenuti proceduru za koju nije nadležna sama gradska uprava ali je cilj da se odgovor da u roku tri radna dana, dakle 72 sata kako je i naziv ovog centra, rekli su nam iz gradske Uprave.

Naši sugrađani su do sada prijavili 239 problema koji se tiču kvarova na svjetiljkama, uzurpacije trotoara, rupa na cesti, ostavljanje otpada na za to nepredviđena mjesta, samovoljno betoniranje šahtova, uništavanje zelenih površina, problem pasa u našem gradu, nedostatak parking mjesta i nepropisno parkiranje vozila, oštećenje kolovoza, bespravna gradnja objekata, itd.

Prijavite problem

Započinjanjem ovog projekta gradska administracija u Zenici je dokazala da je hrabra, da je u službi građana te da se trude da ispoštuju svaki zahtjev koji im upute građani, a sve sa ciljem da Zenica bude ugodno mjesto za život te da opravda status Grada koji je nedavno dobila.
Ovo je prva aplikacija ove vrste gdje građani neposredno mogu reći što ih muči u vezi komunalnih problema. Prijava problema na šalterima je zastarila s obzirom na tehnološka dostignuća, a elektronski način prijave je lakši i jednostavniji. Problem u zajednici možete prijaviti na web stranici www.centar72.ba ili Centar72 Android aplikaciji. Popunite jednostavan formular, izaberete kategoriju problema, ako želite označite mjesto na mapi, postavite fotografiju, čekate odgovor nadležne službe i na kraju rješenje vašeg problema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno