Ibrahim Emić

Čelikovi “Robijaši”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošetavši se kroz Prvu saveznu ligu u sezoni 1966/67. kada su prvi put postali prvoligaši, “Čelik” je nakon samo jedne sezone u Drugoj ligi, ponovo uspio da izbori plasman u društvo najboljih. Dakle, takmičarska 1968/69. U jesen 1968. godine, “Čelik” prvu utakmicu igra sa “Vojvodinom”, gdje se dešava jedan incident, ali van terena. Kamioni puni lubenica iz AP Vojvodine, bili su parkirani ispred južne strane Stadiona Blatuša, sa namjerom vlasnika robe da je prodaju posjetiocima utakmice. Ali kada je počela utakmica, patriotizam “Lala” je nadjačao lični interes, tako da su vlasnici lubenica ušli na stadion da navijaju za svoje. Za to vrijeme – lubenice su začas “nestale”.

U istoj takmičarskoj sezoni, ali u proljeće 1969. godine, “Čelik” se sastao sa “Partizanom”, na “Blatuši”. Utakmici su organizovano, prvi put prisustvovali i osuđenici KPD- Zenica, a vodio ih je vaspitač Džemal Trako, i to bez zatvorskih čuvara. Dozvola je važila za sve, bez obzira na vrstu, odnosno dužinu kazne. To je naišlo na nevjericu kod osuđenika, ali kada su im podijeljene značke FK “Čelik” i karte za utakmicu, shvatili su da vaspitač misli ozbiljno.

Dolaskom na utakmicu zatvorenici su izazvali pažnju ostalih navijača, kako sa “čudnim uniformama”, tako i sa značkama FK “Čelik”. Saznavši ko je stigao na utakmicu, gledaoci su počeli skandirati: robijaši, robijaši.., i to je razlog što su se, nakon dugo godina, navijači “Čelika” prozvali “Robijašima”. Sama utakmica sa „Lalama“ je završena neriješeno, a dolazak i povratak osuđenika sa utakmice prošao je u najboljem redu. “Čelik“ je tada nastupio u sastavu: Stijović, Štaka, Teljigović, Radičević, Bilić, Anović, Duspara, Popov, Renić, Lalić i Nikolić.

Ibrahim Emić za ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno