Košarka

Čelik ide u A2 ligu ako ne odigra utakmicu sa Posušjem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički Čelik, sudeći po najavama, neće igrati utakmicu 13. kola sa Posušjem u Areni “Husein Smajlović”. Poslije nedoslaska u Tuzlu i neigranja utakmice sa Posušjem, sukladno propozicijama, klub iz Zenice će biti izbačen u dva ranga ispot Lige Bosne i Hercegovine, odnosno u najniži rang a to je A2 liga.

Tako stoji u propozicijama, ali smo svjedoci kako se iste dosljedno ne poštuju i nisu jednake za sve, pa postoji mogućnost da Čelik u narednoj sezoni igra u A1 ligi.

Proteklih dana pokušavali smo dobiti odgovore na naša pitanja, predstavnicima Čelika nudili smo mogućnost i da se sami oglase, da kažu šta ih tišti i boli, ali izuzev datih obećanja nikada nije došlo do realizacije našeg nauma.

Nema sumnje da je žalosno to što se događa Čeliku, koji je uz Bosnu i Sloboda Ditu jedini iz Bosne i Hercegovine osjetio slast igranja u nekada najjačoj ligi Evrope – Prvenstvu Jugoslavije.

U našem posjedu je izjava Kenana Uzunovića, člana Gradskog vijeća Zenice, koji je iskoristio prošlosezonsku euforiju i s govornice poručivao kako će u areni igrati Crvena Zvezda i Partizan, te da on to obećava.

Na žalost surova realnost je posve drugačija. OKK Čelik je ostao, bar tako kažu, samo sa četiri omladinca, ali i mlađim selekcijama – juniori, kadeti i igrači. Dakle, nije ostao bez igrača kako se istupa u javnosti, ostao je bez novca za dalje funkcionisanje. Zašto je do toga došlo najbolje znaju Zeničani koji su ostali bez ijednog muškog sportskog kolektiva u elitnom rangu takmičenja.

Zeničko-dobojski kanton je ostao bez ijednog predstavnika u Ligi Bosne i Hercegovine za muškarce, a podsjećanja radi Ze-do, Kanton Sarajevo i RKS Tuzla tvore famozni sistem A i shodno tome dijele kolač, recimo sudijski od 18 mjesta po principu 6+6+6.

Nakon istupanja Čelika postavlja se objektivno pitanje da li ZDK treba odlučivati o sudbini košarke u BiH, a ne recimo i Srednjebosanski kanton koji ima stabilnog bh.ligaša.

Istupanje Čelika, dakle, vuče niz drugih stvari na površinu. I ovu koju smo već pomenuli, ali i odgovornost aktuelnog rukovodstva, gradskih i kantonalnih čelnika. Tek kada se stvari istjeraju na čistac Čelik se može nadati boljem sutra.

Svaljivanje krivice na trenera profesionalnca Josipa Pandžu koji je k’o biva ima skupu ekipu pa je zbog toga došlo do kraha u ovoj sezoni je besmisleno i čista budalaština. Čelik je s Pandžom na kormilu napokon bio respektabilna ekipa kao nekad prije. Očito da taj vjetar u leđa nisu znali iskoristiti pojedinci u Zenici te da su u međusobnim trvenjima nokautirali Čelik.

Kao iskreni ljubitelji košarkaške igre radovali smo se povratku Čelika i Borca u elitu i priželjkivali da Igokea od početka igra Ligu BiH. Tek tada bi to bila prava liga, puna derbija i neizvijesnih utakmica i kao takva potencijalno interesantna sponzorima. Na žalost u Bosni i Hercegovini lični interesi i animoziteti se prenose na sportska borilišta, a u takvoj konstalaciji snaga neminovna je sudbina Čelika.

E.Sk/BH.BASKET



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno