Zabava

Čeka li nas televizijski mrak nakon 17. juna?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH kako sada stvari stoje biće jedina zemlja u Evropi koja proces digitalizacije nije završila. Odgovornost i u ovom slučaju, svi akteri prebacuju jedni na druge, javlja N1.

Svečanim puštanjem u rad predajnika i gašenjem analognog signala Srbija je počela proces digitalizacije. Da to isto učini BiH će još pričekati. Rok koji je dat, naša zemlja neće ispoštovati.

Svi gledatelji u BiH koji televizijske programe prate putem antena od 17. juna ukoliko se ne provede proces digitalizacije, na svojim tv ekranima imat će “snijeg” ekranu.

I na taj način bićemo jedina zemlja u Europi koja neće moći ni primati, a ni slati digitalni signal. Onaj analogni niko više neće ni koristiti. No, to nisu jedine posljedice.

“Posljedice će biti sasvim sigurno ozbiljne, kako po gledaoce, građane ove države, tako i po televizijske stanice, kako javne tako i privatne”, istakao je Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a.

Stoga se ne isključuje mogućnost da neke od njih i prestanu s radom. U Udruženju privatnih elektronskih medija u Bosni i Hercegovini kažu kako se radi o oko 50 TV i radio stanica.

“Za očekivati je i statistički postoji da će jedan dio televizija morati biti ugašen da li privremeno da li na neki duži period, to sada niko ne može procijeniti, međutim izgleda da je kod nas situacija dok se problem ne desi, niko ne stupa u rješavanje tog problema”, rekao je Reuf Herić, predsjednik Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH.

Domaće vlasti, koje su odavno trebale rješiti ovaj problem za sada odgovornost zbog kašnjenje prebacuju jedni na druge.

Oprema za digitalizaciju davno je stigla, međutim nije montirana. Javni servisi sa sjedištem u Sarajevu svoj dio posla kažu da su završili, međutim oni sa sjedištem u Banjaluci nisu.

“Oprema je instalirana na području Federacije BiH, dok pripadajući dio opreme koji je trebalo da izuzme RTRS, još se nalazi u ‘sivom domu’, nije preuzet. Mi sada pregovaramo, razgovaramo, razmatramo mogućnosti kako na zakoniti način da tu opremu predamo Javnom servisu RTRS da bi oni pristupili montiranju te opreme i da bi što prije otkočili ovaj proces digitalizacije”, izjavio je Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH.

U RTRS-u kažu opremu će preuzeti, međutim kažu sve mora biti u skladu s odlukama Vijeća ministara. To znači da se oprema mora uknjižiti na njih i ostale servise, a ne na korporaciju.

“U odluci Vijeća ministara kojim je usvojen projekt digitalizacije jasno piše da je oprema koja se nabavlja vlasništvo Javnih servisa, čija je oprema bila analogna. To znači da samo treba sprovesti odluku Vijeća ministara”, rekao je Slobodan Bošković iz Upravnog odbora RTRS-a.

U BiH ili će se stvari i po ovom pitanu konačno početi rješavati, ili već polako možemo pjevati “Putuj Evropo nemoj više čekati na nas, nama je lijepo, doći ćeš i ti na rđav glas.”

(MOJportal)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno