Zenica

Cabaret Winter Fest: U petak održano veče sevdaha uz ćeteniju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Cabaret Winter Fest: U petak održano veče sevdaha uz ćeteniju – U petak je, u okviru četrnaeste noći “Cabaret Winter Festa”, jedinog nekomercijalnog festivala u regionu, u organizaciji braće Petrović, Ivana i Andrije, u Cabaret clubu, održan koncert “Sevdah dušom opjevan”, Emine Sinanović, čiji je ovo bio drugi solistički koncert.
Program je otvorila i vodila, Sedžida Beganović-Isaković, ističući važnost ove noći, budući da braća Petrović svake godine daju posebnu pažnju na njegovanje i očuvanje Bosanskogercegovačkih običaja, pjesme i tradicionalnih jela. Tako je na samom otvorenju večeri na scenu pozvala žene iz udruženja “Zlatne ruke Moštranke” koje su za sve prisutne radile tradicionalnu slasticu “Ćeteniju”. Uz samu prezentaciju kako se ćetenija radi i ravlači, prisutnima se objašnjavalo kako se i pripremi sve za ćeteniju. Po završetku ćetenije, koju su “Zlatne ruke” napravile, Lejla Javoraš-Abazović, jedna od predstavnica udruženja, je u tradicionalnim nošnjama sa ostalim članicana, svim prisutnim posjetocima podjelila ćeteniju, te ih pozvala u drugi dio Cabaret cluba, gdje su izložile neke od svojih radova.
Nakon spravljanja ćetenije, prisutnima se obratio i jedan od braće Ivan, ističući koliko je ponosan što je Emina Sinanović opet dio festivala, budući da je svoj prvi koncert, upravo održala na njihovom prošlom festivalu,  kao i udruženje “Zlatne ruke Moštranke”. Ali tu nije stao i napravio je iznenađenje za sve prisutne goste. Budući da braća u svakom festivalu daju posebnu pažnju na djecu, kako programom, tako i podrškom, a poznato je da mnogo rade za djecu sa posebnim potrebama, gdje su kroz četiri godine mnogo projekata uradili sa njima (likovne radionice, ples, pjevanje, reviju, glumu), Ivan je na scenu pozvao Tarika Hrustića, koji voli sevdah i uživa ga pjevati. Uz pratnju Amela Gađuna, virtuoza na harmonici, te Emine Sinanović, otpjevao je sevdalinku “Sve behara” i izazvao ovacije i oduševljenje prisutnih.
Nakon Tarika, program je nastavila da vodi Sedžida, gdje je kazujući tekstove najljepših sevdalinki, pozvala na scenu zvijezdu večeri, Eminu Sinanović, mladu i talentovanu Zeničanku, koja uživa u sevdahu. Emina je “Dušom o’pjevala” oko 30 sevdalinki, te nakon svake dobila ogromne aplauze.
“Ovo je za mene završnica festivala. Emina je tako nježna i mila djevojka, sa ovim “vanzemaljskim” vokalom koji ima, dovoljno ju je slušati da budete opčinjeni njenom emocijom koju prenosi. Ponosan sam što je dio ovoga festivala i Emina zaslužuju svu moguću podršku, koju će od mene i brata imati. Na ovom koncertu nećemo stati, jer cijela država i region treba da zna za nju i čuje ovaj “Anđeoski glas”- kazao nam je Andrija.
Nakon 2-3 sata pjevanja, Emina je par puta vraćana na scenu aplauzom prisutnih, gdje su gosti tražili da ih počasti još nekom pjesmom, što je Emina i uradila. U muzičkoj pratnji bili su Amel Gađun na harmonici i Osman Najetović na gitari.
Kako je noć protekla, pogledajte u našoj galeriji slika:


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno