Zenica

Cabaret Winter Fest: Ćetenija i večer sevdaha pred samu završnicu festivala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Cabaret Winter Fest: Ćetenija i večer sevdaha pred samu završnicu festivala – Sutra, 28.12.2018. u Cabaret clubu, u okviru četrnaeste noći jedinog zimskog festivala nekomercijalnog tipa u regionu, održat će se koncert “Sevdah dušom o’pjevan”. Svoj drugi solistički koncert imat će Emina Sinanović sa gostima. Naima, upravo svoj prvi solistički koncert Emina je održala upravo na ovom festivalu prošle godine i tu tradiciju nastavila i ove.
Emina Sinanović je rođena 1998.godine u Vranduku, studentica je, a pjevanjem se bavi od svoje desete godine. Članica je nekoliko udruženja, koja promovišu sevdah, BZK Preporod, Bosnia-folk, ART kuća sevdaha, Sehara. Pobjednica je festivala sevdaha „Vranduk-Zenica 2017“.
Budući da festival njeguje očuvanje BH tradicije i običaja, tu noć će se raditi i ćetenija. Žene iz udruženja “Zlatne ruke Moštranke” dolaze da podrže ovo veče, budući da su već jednom nastupile na ovom festivalu.
Udruženje “Zlatne ruke Moštranke” postoji 4 god. Ciljevi su očuvanje tradicije, humanitarni rad, aktivizam žena, razne  aktivnosti za bolji i lakši život žene. Imaju 25 članica trenutno.
Obučavaju žene da tkaju. Spremaju razna starinska jela i zimnice koja su zaboravljena te razne ručne radove. Uzajamne posjete drugim udruženjima koriste da prenose znanje i običaje i na taj način čuvaju naše običaje. Isto kroz humanitarni rad imaju saradnju sa turskom organizacijom gdje su podijelili 7 plastenika po 100 kvadrata i jednu kravu a učestvuju često u humanitarnim akcijama. Cilj im je da šire ljubav, razumjevanje, podršku, sreću i sve ono pozitivno i ljudsko. Posjetili su Banja Luku, Bihać, Vojkoviće, Konjic, Jablanicu i još mnoga mjesta.
Organizatori pozivaju građane da dođu u što većem broju i probaju ćeteniju koju će raditi “zlatne ruke”. Ulaz i za ovaj program je slobodan kao i za sve programe koje braća rade u okviru festivala.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno