Kultura

BZK Preporod Zenica: Promocija knjige “Leksikon znamenitih Bošnjaka” 9. maj u 18h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BZK Preporod Zenica: Promocija knjige “Leksikon znamenitih Bošnjaka” 9. maj u 18h – Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”Zenica poziva vas na promociju knjige”Leksikon znamenitih Bošnjaka” autora dr.Nazifa Veledara iz Sarajeva.Izdavač Leksikona je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”Bosne i Herecegovine.

Knjiga dr. Nazifa Veledara, za koju jedan od recenzenata, prof. dr. emeritus Fehim Nametak kaže da je “pravi poduhvat vrijedan pažnje, koji će svojim objavljivanjem popuniti veliku prazninu u našoj leksikografiji”.Leksikon već samo zbog svojih 818 stranica velikog formata, prije nego što se i zaviri u njega, gotovo isijava golemi rad koji je u njega uložio autor Veledar.

Ovaj ljekar, pisac, prevodilac, novinar, urednik, političar, kulturni i javni radnik rođen je 1949. godine u Veledarevoj Mahali, u neposrednoj blizini Veledarevog mesdžida, iznad starog grada Počitelja, na jugu Bosne i Hercegovine. Veledar je specijalizirao internu medicinu, ali je i izvrstan poznavalac tradicionalne arapske medicine, kao i filozofije, dinske mudrosti, islamske tradicije Bošnjaka, sufizma, Mevlane Dželaluddina Rumija, Ibn Arebije…

Dugo vremena proveo je po konc-logorima u tzv. Herceg-Bosni.

Objavio je romane: “Bošnjački govor”, “O životu i smrti”, “Bosna i znameniti Bošnjaci”, “Bošnjaci i bošnjačka kultura”, “The Fourth Phase of Dying (the Phase od Depression) and the Psycho-therapy od dying Patients”…

Vezano za Knjigu Leksikon znamenitih Bošnjaka,prof.Lavić ističe …” ovaj Leksikon i druge slične leksikografske knjige u povijesti bosanske kulture trebaju poslužiti za jedan složen i zahtjevan projekt izrade enciklopedijske forme u kojoj bi se objektivnim, argumentiranim i kritičkim pristupom prezentirala povijesna samobitnost bošnjačkog naroda u Bosni, regionu i širom svijeta”
Prvi Bošnjak koji se spominje u ovom leksikonu je Mirsad Abazović, sociolog, univerzitetski profesor, a posljednji je Ismet Žunić, iz Gornje Tuzle, rođen 1914. godine, ubijen u okolici Slavonskog Broda 1945. godine, pjesnik i novelist.Između ove dvije osobe je na hiljade velikana, prema izboru autora.

Promotori “Leksikona znamenitih Bošnjaka” biće: prof.dr. Senadin Lavić,predsjednik BZK”Preporoda”BiH, hfz.Halil Mehtić,dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenica,Midhat Kasap.prof. i sam autor dr Nazif Veledar.

Promocija će se održati u srijedu.9.5.2018.godine sa početkom u 18,00 sati u Domu Preporoda.

BZK”Preporod”Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno